E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14697
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai uzturlīdzekļus var prasīt lielākā apmērā par minimālo

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2018
Sintija

Labdien! Vai uzturlīdzekļus var prasīt lielākus caur tiesu, ja man ir auklītes izdevumi, bērns daudz slimo, tādēļ zālēm naudiņas aiziet daudz, bērnudārza izdevumi? Vai ir jāuzrāda čeki par auklītes algošanu?

A
atbild:
20. jūnijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Prasīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā var. Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteikts: vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Ja vecāki par ikmēneša uzturlīdzekļu summu nevar vienoties, strīdu par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Tas gan nenozīmē, ka tiesa prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu apmierinās. Atbilstoši Civilprocesa likuma 10. pantā noteiktajam sacīkstes principam puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā – katra puse pierāda tiesai savu prasījumu pamatotību. Ja uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā savam bērnam ir jānodrošina jebkādos dzīves apstākļos un grūtībās, izšķirot strīdu tiesā par uzturlīdzekļu apmēru, kas to pārsniedz, nepieciešamība pēc lielāka uzturlīdzekļu apmēra ir jāpamato un jāpierāda, iesniedzot dokumentus, kas apliecina bērna vajadzības, to izmaksas un abu vecāku materiālās iespējas tās apmierināt.

Katrai izdevumu pozīcijai, kas attiecināma tieši uz konkrētā bērna uzturēšanu, pretī jāliek pierādījumi, kas apstiprina to nepieciešamību un apmēru. Tātad, ja bērnam nepieciešams algot auklīti, nepieciešams iesniegt, piemēram, noslēgtu pakalpojuma līgumu ar auklīti, veikto maksājumu čekus. Tāpat jāpatur prātā, ka bērna tēvs kā pretargumentu var norādīt, ka bērns var apmeklēt pašvaldības bērnudārzu, tāpēc, iespējams, nepieciešams padomāt, kā pierādīt, ka bērnam ir nepieciešams tieši auklītes pakalpojums. Piemēram, ja pašvaldība nenodrošina bērnudārzu visiem bērniem, šim nolūkam var kalpot izziņa par bērna vietu rindā uz pašvaldības bērnudārzu. Ja bērns nevar apmeklēt bērnudārzu veselības stāvokļa dēļ, to apliecinās ārsta izziņa.

Savukārt, ja atbildētājam izdodas pierādīt, ka prasība nav pamatota un/vai nodrošināt pieprasīto summu nav iespējams, tiesa prasību var noraidīt vai apmierināt daļēji. Nosakot uzturlīdzekļu apmēru, tiesa vērtēs gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku finansiālo stāvokli.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas