E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18167
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
4
1
4

Vai Valsts policijā jāreģistrē signālpistoles (raķešu pistoles) un to munīcija

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2019
Armands

Labdien! Vai jaunais Ieroču aprites likums paredz arī  reģistrācijas vai atļaujas nepieciešamību klasiskajām 4. kalibra (26,5 mm) raķešu pistolēm un to pirotehniskajai munīcijai?

A
atbild:
17. oktobrī, 2019
Valsts policija
Sjuzena Rubule, Galvenās kārtības policijas pārvaldes Koordinācijas un kontroles pārvaldes LASB vecākā inspektore

26 mm kalibra signālpistoles (neoficiāli sauktas arī par “raķešu pistolēm”) Ieroču aprites likuma izpratnē tiek klasificētas kā signālieroči. Ieroču aprites likuma 1. panta 10. punkts noteic, ka gāzes ierocis un signālierocis ir ierīce ar patrontelpu, kas paredzēta vienīgi salūtpatronu, kairinošu vielu, citu aktīvu vielu vai pirotehniskas signālmunīcijas izšaušanai.

Ieroču aprites likuma Pārejas noteikumu 12. punkts noteic, ka personas, kuras pirms šā likuma spēkā stāšanās dienas iegādājušās un reģistrējušas gāzes pistoles (revolverus) vai iegādājušās signālieročus, kas atbilstoši šajā likumā noteiktajām prasībām klasificējami pašaizsardzībai vai kolekcijai, līdz 2023. gada 14. septembrim reģistrē tos Valsts policijā, uzrādot attiecīgos ieročus un iesniedzot iesniegumu, kurā norāda savus personas datus un informāciju par attiecīgo ieroci (veidu, marku, modeli, marķējumu), un saņem ieroča glabāšanas atļauju, nēsāšanas atļauju vai ieroču kolekcijas atļauju, ievērojot šajā likumā noteiktās prasības, vai pārreģistrē to citai personai, kurai ir attiecīgā ieroča atļauja, vai realizē ar Latvijas Republikas ieroču komersanta starpniecību, vai nodod Valsts policijai.

No minētā izriet, ka attiecīgajai ieroču kategorijai pēc Pārejas noteikumos norādītā termiņa beigām būs nepieciešama reģistrācija. Savukārt gāzes ieroču un signālieroču munīcijas iegādei Valsts policijas atļauja nav nepieciešama.

Vienlaikus minētā likuma 5. panta ceturtā daļa noteic, ka pusautomātiskos, atkārtotas darbības vai viena šāviena gāzes ieročus un signālieročus, kurus var pārveidot šaušanai ar lodi vai daudzkomponentu šāviņu izsviešanai no stobra kanāla šaujampulvera vai cita propelenta iedarbības rezultātā, uzskata par B kategorijas šaujamieročiem un atkarībā no to darbības principa klasificē atbilstošā B kategorijas apakšgrupā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas