E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17554
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Sākot biznesu, pašam jāizvēlas uzņēmējdarbības forma un nodokļu režīms

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2019
Arnis

Sveiki! Esmu izlēmis nodarboties ar tīkla mārketingu internetā (tātad – biznesu). Ja es kā Latvijas pilsonis uzsāku biznesu internetā, vai man ir jāreģistrē uzņēmums vai kāda saimnieciskā darbība? Vai vispār ir jāmaksā nodoklis Latvijai?

A
atbild:
18. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tā vis nav, ka Latvijā nekādā veidā netiek reglamentēts bizness interneta vidē: tas tāpat ir saimnieciskā darbība, no kuras, gūstot ienākumus, nodokļi jāmaksā.

Par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. 

Fiziska persona pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs, norādot saimnieciskās darbības jomu, kurā veiks saimniecisko darbību.

Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē ir pieejami informatīvie materiāli biznesa sācējiem, saimnieciskās darbības veicējiem, kā arī informācija par e-komerciju.

Fiziska persona var dibināt arī savu sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA). Lai reģistrētu SIA Uzņēmumu reģistrā (UR), ir jāpieņem dibināšanas lēmums (ja tas ir viena īpašnieka SIA) vai jānoslēdz dibināšanas līgums (ja vairāku īpašnieku SIA). Dibināšanas dokumentu paraugi ir atrodami Uzņēmumu reģistra mājaslapā. UR reģistrē arī individuālo komersantu.

Ja runa ir par ienākumiem un nodokļiem, katram pašam jāpieņem lēmums, kādu uzņēmējdarbības formu un kādu nodokļu režīmu izvēlēties.

VID tīmekļvietnē varat iepazīties ar informatīvo materiālu personām, kuras veic darījumus internetā.

Startējot savā biznesā, ieteicams apmeklēt kādu no VID bezmaksas semināriem. To laiks un vieta norādīta VID notikumu kalendārā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas