E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17407
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2
2
2

Kā no bankas nopirkt ieķīlātu dzīvokli

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2019
Gunita

Vēlos iegādāties ieķīlātu dzīvokli bez izsoles. Vienojāmies ar parādnieku un banku, banka sniegs savu piekrišanu dzīvokļa pārdošanai. Īsti nav saprotama visa procedūra. Banka saka – tagad jāgaida tiesas spriedums, pēc tam man jāraksta iesniegums, ka vēlos iegādāties īpašumu par noteiktu cenu. Kā jārīkojas turpmāk? Kādi dokumenti jāsagatavo, vai iesniegumu izskatīs vēl kāds, kā varēšu īpašumu noformēt uz sava vārda? Cik daudz laika tas viss aizņems?

A
atbild:
09. jūlijā, 2019
Finanšu nozares asociācija
Agnese Garda, Juridiskās komitejas līdzpriekšsēdētāja un AS "Swedbank" Juridiskās pārvaldes vadītāja

Neatkarīgi no tā, par kuru kredītiestādi ir runa, būtu veicami šādi pamatsoļi.

Vispirms ar banku ir jāsaskaņo dzīvokļa pārdošanas cena. Lai pircējs pats aktīvi pauž savu nostāju un piedāvā savu cenu, tad arī “sarunas risināsies raitāk”, ja cena būs adekvāta.

Otrs solis – jāvienojas par pirkuma summas samaksas kārtību (vai pietiek ar saviem līdzekļiem vai arī nepieciešams bankas finansējums/aizdevums) un jānoslēdz pirkuma līgums, kurā tiek noteikta šī pirkuma summas samaksas kārtība.

Trešais solis – ja pircējai ir pašai savi līdzekļi, tad pirkuma darījuma īstenošana varētu prasīt 2–3 nedēļas: pirkuma līguma noslēgšana, vizīte pie notāra, pie kura tiek parakstīti un apliecināti nostiprinājuma lūgumi par īpašuma tiesību maiņu, pēc tam – dokumentu iesniegšana zemesgrāmatā (ZG). Zemesgrāmatas tiesnesis 10 dienu laikā pieņem lēmumu – pēc pircēja reģistrācijas ZG par nekustamā īpašuma īpašnieku ir uzskatāms pircējs.

Ja nepieciešams vēl saņemt finansējumu, tad vajag vairāk laika, vēl papildu nedēļa, kamēr tiek saņemts bankas lēmums piešķirt finansējumu. Tālākā kārtība ir tāda pati kā 3. punktā, papildus tiek noslēgts aizdevuma līgums un hipotēkas līgums.

Ja īpašums ir ieķīlāts, tad papildus 3. un 4. punktā minētajām darbībām jārēķinās ar darījuma saskaņošanu ar kreditoru. Cik daudz laika tas aizņems? To nevar īsti prognozēt, jo katrs gadījums ir vērtējams individuāli un arī kreditoru rīcība var būt dažāda.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas