E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17123
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
19
2
19

Valdes locekļu amata atlīdzība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2019
Sandris

Labdien! Atvēru mazkapitāla (100 eiro pamatkapitāls) SIA, 20.08.2018. 2 valdes locekļi 45/55%. Paši izstrādājām telefona aplikāciju, tendētu uz valsts iestādēm – skolām. Šobrīd ir noslēgti 3 bezmaksas līgumi uz periodu līdz 31.09.2019. Tātad ienākumu šobrīd nav. Plānots, ka skolas sāks maksāt pēc šī datuma, taču ikmēneša uzņēmuma ienākumi nepārsniegs 100–150 eiro, kamēr neiegūsim jaunus klientus, kas tik ātri noteikti nenotiks. Kā rīkoties? Šobrīd neesam pieņēmuši sevi kā darbiniekus, jo teorētiski nenotiek saimnieciskā darbība. Būtu jāpieņem darbinieks, kad tiks gūti ienākumi, taču 1 darbiniekam maksāt minimālo algu – līdz tādiem ienākumiem vēl tāls ceļš ejams. Kādi ir varianti? Kā pārformēties? Ja piesakāmies mikrouzņēmuma nodoklim, tāpat jāmaksā darbiniekam vismaz minimālā alga? Un tad abi valdes locekļi kļūst par darbiniekiem? Abi valdes locekļi strādā pilnas slodzes darbu citos uzņēmumos.

A
atbild:
10. jūnijā, 2019

Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1. panta 1. punkta “d” apakšpunktu par mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju ir iespējams reģistrēties, ja komersants atbilst visiem likuma 1. panta 1. punktā norādītajiem kritērijiem, t.i., cita starpā sabiedrības ar ierobežotu atbildību valdes locekļi ir tikai mikrouzņēmuma darbinieki.

Proti, Jūsu gadījumā uzņēmums nevarēs kvalificēties minētiem kritērijiem, jo abi valdes locekļi strādā pilnas slodzes darbu citos uzņēmumos.

Atlīdzības izmaksas kārtība valdei, tai skaitā jautājumi, kas saistīti ar nodokļiem, ir atrunāta Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”, kuru 18.7 punkts nosaka, ka, piemērojot likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta 2.9 daļu kapitālsabiedrībās, kurās neviens darbinieks vai valdes loceklis nesaņem algota darba ienākumus vismaz minimālās mēneša darba algas apmērā, bet kurās konkrētajā mēnesī ir apgrozījums vismaz piecu minimālo mēneša darba algu apmērā, jāmaksā algas nodoklis par katru valdes locekli no objekta, kas ir vismaz minimālās algas apmērā (likuma 8. panta 2.9 daļas piemērošanas piemēri – šo noteikumu 1. pielikumā (1. un 2. piemērs)).

Tādējādi, kamēr Jūsu SIA nav sasniegusi 5 minimālo mēnešalgu apgrozījumu, konkrētajā mēnesī nav jāpiemēro minimālā mēnešalga un nodokļu ieturējumi valdes locekļiem.

Plašāka informācija nodokļu jautājumos atrodama VID mājaslapā, cita starpā sadaļā Biežāk uzdotie jautājumi.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas