E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16481
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Vai Īrijā dzīvojošs Latvijas valstspiederīgais var noteikt invaliditāti Latvijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2019
Martins

Sveicināti! Man Īrijā ir piešķirta invaliditātes pensija. Pieprasījums ir nosūtīts arī Latvijas pusei. Latvija gaida papildu informāciju, tieši formu E213, medicīniskās komisijas slēdzienu. Īrijas iestāde nezina, kad tas varētu būt, iespējams, pēc vairākiem gadiem. Jautājums: vai, lai paātrinātu procesu, medicīniskās komisijas procesu varu veikt Latvijā?

A
atbild:
28. martā, 2019

Tiesisko kārtību ar invaliditāti saistīto pabalstu saņemšanai un nepieciešamo dokumentu apmaiņai starp Eiropas Savienības dalībvalstīm nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regula (EK) Nr. 883/2004 “Par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu un Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 987/2009, ar kuru nosaka īstenošanas kārtību Regulai (EK) Nr. 883/2004 “Par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu (turpmāk – Regula Nr. 987/2009).

Saskaņā ar Regulas Nr. 987/2009 otrā panta 2. punktu iestādes nekavējoties nodrošina vai apmainās ar visiem vajadzīgajiem datiem, lai noteiktu to personu tiesības un pienākumus, uz kurām attiecas pamatregula. Šādus datus dalībvalstīm tieši pārsūta pašas iestādes vai netieši – ar sadarbības struktūru starpniecību.

Līdz ar to Jums ir tiesības sagaidīt, ka nepieciešamā informācija, kuru no Īrijas kompetentās iestādes pieprasījusi Latvijas kompetentā iestāde (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra), tiek sagatavota un nosūtīta pieprasītājam pēc iespējas ātrāk.

Invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kārtību un kritērijus Latvijā regulē Invaliditātes likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 805 Noteikumi par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību.

Ja Jūs vēlaties invaliditātes ekspertīzes procesu iziet Latvijā, Jums Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā jāiesniedz iesniegums, ģimenes ārsta nosūtījums un pašnovērtējuma anketa (vairāk www.vdeavk.gov.lv sadaļā Ekspertīzei nepieciešamie dokumenti).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas