E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16369
Lasīšanai: 2 minūtes
1
7
1
7

Vai pēc adopcijas tēvam jāmaksā uzturlīdzekļi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2019
Inita

Nepilngadīgai personai Uzturlīdzekļu garantiju fonds maksā uzturlīdzekļus. Bērna tēvs atrodas ārzemēs. Bērna māte ir otrreiz apprecējusies, bērnam ir mainīts uzvārds, un bērns ir adoptēts. Vai bērna tēvam jāturpina maksāt alimentus? Vai ir tiesības adopcijas gadījumā saņemt uzturlīdzekļus no garantiju fonda, jo ir mainījusies situācija?

A
atbild:
22. februārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civillikuma 198. pantā noteiktajam, ja bērnu adoptējusi trešā persona, vecāku, šajā gadījumā bērna bioloģiskā tēva, aizgādība izbeidzas. Tas nozīmē, ka līdz ar adopciju bērnam izbeidzas radniecības attiecības ar tēvu un ar tām saistītās personiskās, mantiskās tiesības un pienākumi.

Līdz ar to, ja ir spēkā stājies tiesas nolēmums, ar kuru apstiprināta bērna adopcija, bērna tēvam vairs nav pienākuma nodrošināt uzturlīdzekļus šī bērna uzturam. Tāpat zūd tiesības tos saņemt arī no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus bērna uzturam turpmāk attiecas uz adoptētāju.

Valsts garantētos uzturlīdzekļus no fonda izmaksās tādā gadījumā, ja persona, kura ir adoptējusi bērnu, nenodrošinās uzturlīdzekļus un bērna māte vērsīsies fonda administrācijā ar uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu. Tādā gadījumā uzturlīdzekļu parāda piedziņa tiks vērsta pret bērna juridisko vecāku jeb adoptētāju.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas