E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15304
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņa, ja vecāki dzīvo dažādās valstīs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2018
Valdis

Mans bērns dzimis Latvijā un ir Latvijas pilsonis. Pēc kopdzīves izbeigšanas, precējušies nebijām, mans bērns un mana bērna māte dzīvo Dānijā. Es strādāju un dzīvoju Latvijā, arī nodokļus maksāju Latvijā. Maksāju arī uzturlīdzekļus – savstarpēji vienojāmies ar bērna māti. Pēdējā laikā bieži izskan no viņas puses, ka viņa vēlas no manis oficiāli pieprasīt uzturlīdzekļus. Ja tā notiks, tad pēc kuras valsts likumiem man būs jāmaksā uzturlīdzekļi?

A
atbild:
18. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Eiropas Savienībā, lai atvieglotu pārrobežu uzturlīdzekļu piedziņu, ir spēkā speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008. gada 18. decembra Regula (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Minētā regula atvieglo jau esoša tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi vai jauna tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu citā ES dalībvalstī, ja prasītājs un atbildētājs dzīvo dažādās ES valstīs. 

Atbilstoši regulas nosacījumiem uzturlīdzekļu prasītāja ziņā ir izvēlēties, kurā valstī uzsākt tiesvedību – savā dzīvesvietas valstī, kas šajā gadījumā ir Dānija, vai atbildētāja dzīvesvietas valstī, kas šajā gadījumā būtu Latvija. No šī lēmuma ir atkarīgs, kuras valsts regulējums tiks piemērots, izskatot prasību. Proti, ja bērna māte prasību cels Dānijas kompetentajā iestādē, uzturlīdzekļus piedzīs, ievērojot regulējumu Dānijā. Savukārt, ja prasības pieteikums tiks iesniegts Latvijas tiesā, spriedums tiks taisīts, ņemot vērā, ko paredz normatīvie akti Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas