E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14776
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai tiesu izpildītājam jāpiemēro pazeminātā takse, ja persona atzīta par trūcīgu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2018
Ivans

MK noteikumu Nr. 451 "Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm" 11. punkts nosaka, ka zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ja persona normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir atzīta par trūcīgu, bet, ja personai piešķirts politiski represētās personas statuss, samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ir zvērināta tiesu izpildītāja pienākums. Izriet, ka tiesu izpildītājam ir tikai tiesības, nevis pienākums samazināt amata atlīdzības taksi trūcīgai personai.


Man ir piešķirts trūcīgas personas statuss nepārtraukti 2,5 gadu laikā, un šajā laikā 2015. gada oktobrī tiesu izpildītāja, vēršot piedziņu no manis kreditora labā, neizmantoja šīs tiesības samazināt amata atlīdzības taksi. Uz manu pretenziju viņa atbildēja, ka tiesu izpildītājam ir tikai tiesības, nevis pienākums to darīt.
Jautājums: kā praktiski realizējas šīs tiesības? Kādam jābūt nopietnam pamatam, lai šīs tiesības tiesu izpildītājs labprātīgi realizētu? Ziņas par manu statusu viņai bija zināmas! Vai es varu tagad, pēc trim gadiem, griezties tiesā un lūgt pārrēķināt amata atlīdzības taksi?

A
atbild:
11. jūlijā, 2018

Jā, MK noteikumu Nr. 451 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm” 11. punkts nosaka, ka zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ja persona normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir atzīta par trūcīgu, bet, ja personai piešķirts politiski represētās personas statuss, samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ir zvērināta tiesu izpildītāja pienākums.

Nezinot visus ar konkrēto izpildu lietu saistītos apstākļus, ir grūti atbildēt, kādēļ tiesu izpildītājs ir pieņēmis šādu lēmumu. Praksē faktiski šādos gadījumos tiesu izpildītājs amata atlīdzības taksi samazina. Izņēmums varētu būt, piemēram, situācija, ja tiesu izpildītājam ir pamatotas un objektīvas aizdomas, ka parādnieks šo statusu izmanto ļaunprātīgi – strādā nelegāli, viņam ir ienākumi, bet savas parāda saistības izvairās kārtot.

Vienlīdz jāatzīst, ka, raugoties no normatīvā regulējuma aspekta, Jūsu gadījumā tiesu izpildītājs nav neko pārkāpis.

Tiesu izpildītāja darbības var pārsūdzēt Civilprocesa likuma 632. panta kārtībā:

  • Tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt šādas darbības, izņemot šā likuma pantā noteikto gadījumu, piedzinējs vai parādnieks, iesniedzot motivētu sūdzību, var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.

Sūdzību izskata tiesas sēdē 15 dienu laikā. Par tiesas sēdi paziņo parādniekam un piedzinējam, kā arī tiesu izpildītājam. Šo personu neierašanās nav šķērslis jautājuma izskatīšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas