E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14745
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Vai civilvīrs var prasīt pārreģistrēt īpašumu uz viņa vārda

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2018
Līga

Vēlējos jautāt. Iegādājoties īpašumu kopā ar civilvīru, viņš uzstāja, ka īpašumam ir jābūt uz mana vārda. Piekritu, jo mums ir divi kopīgi bērni. (Viņam no iepriekšējās laulības arī ir divi bērni, kuriem tiek novēlēta otra māja, kas ir reģistrēta uz viņa vārda.) Šobrīd ir tā, ka viņš par visām varītēm vēlas iegūt vai nu kopīpašumā, vai vispār pārņemt īpašumu uz sava vārda. No sākuma bija runa, ka šis īpašums paliek mūsu kopīgajiem bērniem, tāpēc tiek rakstīts uz mana vārda, bet otrs īpašums viņa iepriekšējā laulībā dzimušajiem bērniem. Manuprāt, tas ir godīgi.
Vēlējos jautāt – ko civilvīrs var pieprasīt? Jo īpašuma iegādei viņš uzrakstīja kā aizdevumu 5000 eiro. Un vēl bērniem uzturlīdzekļus nav devis no tā paša brīža. (Lai netiesātos, ir savstarpēja vienošanās par uzturlīdzekļu maksāšanu pēc likumā noteiktās kārtības.) Arī visus rēķinus par īpašumu apmaksāju es.

Šajā situācijā vēlos zināt, ko vispār viņš var panākt, jo labprātīgi neesmu piekritusi pārrakstīt kādus dokumentus – par īpašuma dalīšanu vai nodošanu viņa rīcībā.

A
atbild:
03. jūlijā, 2018
Una Medne
juriste

Ja nekustamais īpašums ir reģistrēts uz Jūsu vārda un Jūs ar civilvīru neesat oficiāli reģistrējuši savas attiecības, tad uz jums kā pāri nav attiecināmas mantiskās tiesības, kas izriet no laulāto tiesībām.

Ja starp jums nav noslēgts nekāds līgums, kas Jums uzliek par pienākumu pārreģistrēt vai nodot Jums piederošo nekustamo īpašumu civilvīram, tad Jums nav pienākuma to darīt.

Ja nekustamā īpašuma iegādei civilvīrs Jums aizdeva naudu, par ko starp jums ir noformēts aizdevuma līgums, tad noslēgto līgumsaistību (aizdevuma) neizpildes gadījumā civilvīrs var griezties tiesā un piedzīt no Jums neatmaksāto naudas summu. Pozitīva tiesas lēmuma gadījumā civilvīrs var tiesas lēmumu ar izpildrakstu nodot tiesu izpildītājam, kas vērsīs piedziņu ne tikai uz Jums piederošiem nekustamajiem īpašumiem, bet arī uz darba algu (ievērojot Civilprocesa likumā noteiktos limitus un ierobežojumus naudas līdzekļiem, uz kuriem nav vēršama piedziņa).

Bērnu uzturlīdzekļi nav kontekstā ar mantiskajām tiesībām uzlūkojams jautājums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas