E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14546
Lasīšanai: 2 minūtes

Veselības apdrošināšanas polišu politiku nosaka darba devējs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2018
Daiga

Labdien! Man ir jautājums par darbinieku veselības apdrošināšanas polisēm. Vai, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, pienākas veselības apdrošināšana (pirms tam bija)? Kādos gadījumos darbiniekiem veic veselības apdrošināšanu un kādos ne?

A
atbild:
06. jūnijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Veselības apdrošināšanas polišu iegāde un piešķiršana katrā darbavietā var būt atšķirīga. Tā nav ārējā normatīvā regulējuma, bet darba devēja kompetence. Tāpēc polišu piešķiršanas kārtība parasti tiek noteikta iestādes iekšējā normatīvajā aktā – kam un kādos gadījumos polisi piešķir, kādu summu maksā darba devējs, vai ir paredzēts darbinieka līdzmaksājums.

Veselības apdrošināšanas polises, ko iegādājas darba devējs visiem darbiniekiem, ir labums (ienākums) darbiniekiem, un tas ir apliekams ar nodokli, ja polises cena pārsniedz likumā noteikto neapliekamo summu – 426,86 eiro gadā. Tādējādi darbinieks maksā polises līdzmaksājumu.

Apdrošināšanas maksājumu aplikšana ar nodokli ir noteikta likuma 8. pantā un ar piemēriem paskaidrota Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”.

Parasti, iegādājoties darbiniekiem veselības apdrošināšanas polises, darba devējs noskaidro visu darbinieku viedokli, tostarp vaicā par polises nepieciešamību arī darbiniekiem, kas izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, un, ja BKA esoša darbiniece nav atteikusies no polises, tad darba devējs to iegādājas arī viņai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas