E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14376
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Piedzinējs var lūgt piedziņas lietas dokumentu norakstus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2018
Jolanta

Savulaik iesniedzu tiesā prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Tiesas lēmums paredz uzturlīdzekļu piedziņu no prasības iesniegšanas brīža tiesā, taču līdz brīdim, kamēr UGF sāka izmaksāt uzturlīdzekļus, pagāja krietns laiks – apmēram 9 mēneši. Jautājums: kā piedzīt un pie kā vērsties par uzturlīdzekļu izveidojušos parādu no atbildētāja, kas veidojies līdz brīdim, kad UGF sāka izmaksāt uzturlīdzekļus? Vai jāuzsāk atsevišķa lieta tiesā par parāda piedziņu? Atbildētājs dzīvo ārzemēs. Uzturlīdzekļus saņemu no UGF. Fondā tika virzīta arī pārrobežu lieta, taču nekur tālu neesmu tikusi, kā tikai līdz dokumentu parakstīšanai un atbildes saņemšanai par to, ka atbildētājs nevarot nodrošināt, jo viņam neesot tik lieli ienākumi. Zagļiem un citiem ar parādiem saistītiem ir krimināllietas un vismaz izpildu raksti cietušajiem uz rokas, bet man nav nekā. Vai var dabūt vismaz kādu dokumentu, kas apliecina, ka ir šis parāds un parādnieks? Un kur griezties? Paldies!

A
atbild:
28. maijā, 2018

No situācijas apraksta ir saprotams, ka izpildu raksts jau ir iesniegts izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam. Tāpēc, atbildot uz Jūsu jautājumu par izpildu raksta saņemšanu, norādām, ka Jums kā parāda piedzinējai ir tiesības iepazīties ar izpildu lietvedībā esošajiem dokumentiem, saņemt to norakstus vai kopijas, kā arī saņemt informāciju par parāda piedziņas gaitu. To paredz Ministru kabineta noteikumu Nr. 202 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedību” V nodaļa “Kārtība, kādā izsniedz lietvedībā esošo informāciju un iepazīstas ar izpildu lietvedībā esošajiem dokumentiem”.

Noteikumu 35. punkts cita starpā paredz, ka, pamatojoties uz personas rakstisku iesniegumu, tiesu izpildītājs izsniedz personai dokumentāri noformētu informāciju (dokumenta norakstu, izrakstu vai informatīvu izziņu). Tāpat noteikumu 38. punktā ir noteikts, ka personai, kas iepazīstas ar izpildu lietas materiāliem, ir tiesības izrakstīt no lietas nepieciešamās ziņas vai nokopēt nepieciešamos dokumentus, izmantojot tehniskos līdzekļus. Par nepieciešamību nokopēt izpildu lietā esošos dokumentus persona mutiski vai rakstiski informē tiesu izpildītāju, viņa palīgu vai darbinieku.

Atsevišķa prasība tiesā, lai piedzītu nesamaksāto parādu, nav jāsniedz, jo tā piedziņa būtu iespējama, pamatojoties uz spēkā esošo tiesas spriedumu. Taču, kā ir noskaidrots pārrobežu procedūrā, parādniekam nav pietiekamu ienākumu, lai atbilstoši viņa dzīvesvietas valsts regulējumam tiktu uzsākta parāda piespiedu piedziņa.

Tikmēr atbilstoši normatīvajam regulējumam Latvijā uzturlīdzekļu parādam nav noilguma un, situācijai mainoties, piemēram, ja parādnieks saņems mantojumā īpašumu Latvijā, uzturlīdzekļu parādu būs iespējams piedzīt no tā. Jāuzsver, ka izvairīšanās no pienākuma maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam, Latvijā ir krimināli sodāma.

Krimināllikuma 170. pants nosaka, ka par izvairīšanos no tiesas nolēmuma vai kompetentas valsts institūcijas lēmuma pildīšanas, ar kuru uzlikts pienākums apgādāt savus bērnus un dot tiem uzturu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Lai uzsāktu kriminālvajāšanu, Jums pašai ir jāvēršas Valsts policijā ar iesniegumu. Sākot ar 2018. gada 1. janvāri, ar šāda veida iesniegumu vērsties policijā ir tiesīga arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija.

Vēršam uzmanību, ka Latvijā pakāpeniski palielinās dažāda veida sankcijas pret uzturlīdzekļu parādniekiem, piemēram, to vidū ir liegums vadīt automašīnu un publiskošana uzturlīdzekļu parādnieku sarakstā. Ja parādniekam ir Latvijā izdotas autovadītāja tiesības un kompetentā iestāde lemj par tās anulēšanu, tiesības nav derīgas arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas