E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12666
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ja nestrādā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. augustā, 2017
Linda

Labdien! Situācija šāda: 2 gadus strādāju oficiāli divās darbavietās, taču šobrīd uzsākšu maģistra studijas, kuras nevaru apvienot ar darbu. No vienas darbavietas aizgāju pēc pašas vēlēšanās, no otras – nedēļu vēlāk aiziešu pēc abpusējas vienošanās. Vai saņemšu bezdarbnieka pabalstu uzreiz pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas vai ar laika nobīdi?

A
atbild:
31. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmā daļa paredz, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura: nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto, tostarp mikrouzņēmuma darbinieku) saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, meklē darbu, ir darbspējīga un gatava nekavējoties stāties darba attiecībās u. c.

Tātad, kamēr Jūs bijāt nodarbināta otrā darbavietā, Jums nebija nosakāmas tiesības uz bezdarbnieka statusu. Bezdarbnieka statusu piešķir, ja cilvēks nestrādā.

Atbilstoši likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 5. pantā noteiktajam tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir personai, ja:

  • ir piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

No Jūsu sniegtās informācijas saprotams, ka vairs nestrādāsiet, jo arī ar otru darbavietu pārtrauksiet darba tiesiskās attiecības, pusēm savstarpēji rakstveidā vienojoties, kā paredz Darba likuma 114. pants. Līdz ar to, ja tiks piešķirts bezdarbnieka statuss un atbildīs arī pārējie nosacījumi pabalsta saņemšanai, pabalstu piešķirs no dienas, kad iesniegsiet visus dokumentus, kas nepieciešami pabalsta piešķiršanai.

Ja par bezdarbnieku kļūst pēc darba attiecību izbeigšanas uz paša uzteikuma pamata vai sakarā ar pārkāpumu, tad bezdarbnieka pabalstu piešķir ar laika nobīdi – no pieprasījuma iesniegšanas dienas, bet ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas.

Informāciju par bezdarbnieka pabalstu varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas