E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12440
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja domstarpības nav atrisināmas, jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūlijā, 2017
Agris

Labdien! Jautājums tāds – vai pašvaldība uz man piederoša lauka bez manas piekrišanas var reģistrēt ceļu? Man pašvaldības vadītāja stāsta, ka viņai esot tādas tiesības...

A
atbild:
01. augustā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

No jautājuma nav saprotams, kāds ir ceļa statuss, vai tas realitātē līdz šim jau pastāvējis un izmantots, vai tikai tagad tiek veidots. Tādēļ nav iespējams sniegt kaut cik konkrētu atbildi. Tas nav arī iespējams, neredzot attiecīgus dokumentus.

Ja ir runa par lauku, tad, visticamāk, pašvaldības ceļš tas nevarētu būt. Ja nu tomēr ir, tad ceļa ierīkošanai nepieciešamā platība pašvaldībai no īpašnieka jebkurā gadījumā ir jāatsavina, un tas nekādi nevar notikt bez īpašnieka informēšanas (Zemes ierīcības likuma 5. pants, 18. pants un 19. pants).

Savukārt ceļa servitūta nodibināšanu, ja tas nepieciešams, lai kāds no zemes īpašniekiem varētu piekļūt savam nekustamajam īpašumam, šķērsojot cita īpašnieka zemesgabalu (un tā ir vienīgā iespēja), īpašnieki parasti risina savā starpā. Tomēr, kā LV portālu informēja zvērināts advokāts Jānis Lapsa, likums neliedz nodibināt ceļa servitūtu arī par labu pašvaldībai pašvaldības ceļa vajadzībām. Ja šāds ceļš realitātē jau pastāvējis, bet nav sakārtotas tiesiskās attiecības, Zemes pārvaldības likuma 8. pantā ir noteikts: „Ja līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai (01.01.2015. – red.) autoceļš reģistrēts kā pašvaldības vai valsts ceļš un iekļauts pašvaldības vai valsts bilancē, bet zeme zem ceļa zemesgrāmatā ierakstīta uz citas personas vārda, šī persona nedrīkst liegt pārvietošanos pa pašvaldības vai valsts ceļu. Valsts vai pašvaldība atbilstoši budžeta iespējām, bet ne vēlāk kā piecu gadu laikā no šā likuma spēkā stāšanās dienas vienojas ar zemes īpašnieku par zemes zem ceļa atsavināšanu un atsavina to saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanu. Valsts meža zemi atsavina Meža likumā noteiktajā kārtībā.”

Par ceļa servitūta nodibināšanu izsmeļoša informācija atrodama LV portāla rakstā „Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam” (sadaļa „Pašvaldības bilancē ierakstīts ceļš ir jāatsavina”).

Ja ar pašvaldību saprašanos nevarat rast sarunu ceļā, tad vienīgais ceļš, kā strīdus situāciju atrisināt, ir vērsties ar prasību tiesā. Taču, lai to izdarītu kvalitatīvi, ieteicama profesionāla jurista konsultācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas