E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11536
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
3
3

Par ģimenes ārsta mājas vizīti

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2017
Aija

Labdien! Vai ģimenes ārstam ir tiesības nenākt uz māju pie zīdaiņa kurš tikko izrakstīts no slimnīcas? Kā arī negaidīt viņu uz ikmēneša vizīti?

A
atbild:
22. martā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls
Nacionālais veselības dienests
Agnese Jasenoviča, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece

Būtu nepieciešama papildu informācija, lai labāk izprastu konkrēto situāciju un tās iemeslus (piemēram, vai zīdainis reģistrēts pie konkrētā ģimenes ārsta, kurš atteicis vizīti, vai runa ir par atteikumu veikt profilaktisko apskati, vai bērns atkopjas no kādas saslimšanas u.c.). Tāpēc sniedzam vispārīgu informāciju.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 1529 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” paredz, ka ģimenes ārstam (pie kura bērniņš ir reģistrēts) jānodrošina šādas profilaktiskās apskates bērnam:

  • vienu reizi pirmajās trīs dienās pēc izrakstīšanas no stacionārās ārstniecības iestādes vai vienu reizi pirmajās sešās dienās pēc bērna dzimšanas (ja bērns dzimis plānotās ārpusstacionāra dzemdībās), un vienu reizi trešajā dzīves nedēļā veicama ģimenes ārsta apskate mājās;
  • no viena līdz sešu mēnešu vecumam vienu reizi mēnesī jānodrošina ģimenes ārsta veikta apskate ārsta prakses vietā vai māsas vai ārsta palīga (feldšera) mājas vizīte, ja bērns netiek atvests uz noteikto apskati pie ģimenes ārsta.

Sīkāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā “Valsts apmaksāta profilakse bērniem – kāda un kāpēc tā nepieciešama?”.

Atbildot uz jautājumu, vai ģimenes ārsts var atteikt mājas vizīti, ja bērniņš ir atvests mājās pēc ārstēšanās slimnīcā saslimšanas dēļ (kas nebūtu uzskatāma par profilaktisku apskati), Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Agnese Jasenoviča uzsvēra, ka katra situācija ir atšķirīga un prasa izvērtēšanu gan no pakalpojumu organizēšanas, gan pakalpojumu sniegšanas viedokļa. Taču, plānojot un saņemot veselības aprūpes pakalpojumus, pacientam ir tiesības saņemt informāciju par ārstniecību viņam saprotamā formā (izskaidrojot medicīniskos terminus un ņemot vērā pacienta vecumu, briedumu un pieredzi). Tādējādi pacients var prasīt ģimenes ārstam argumentētu atbildi par atteikšanos ierasties mājas vizītē pie bērna, tostarp pēc izrakstīšanas no slimnīcas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas