E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11216
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Mantu saraksts, uz kurām piedziņa nav vēršama

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2017
Andis

Labdien! Kas Civillikuma izpratnē ir nekustamā īpašuma piederumi dzīvoklī, ko ZTI nevar aprakstīt? Vai var aprakstīt mantu (televizoru), ko nodevusi lietošanā 3. persona, un kā to pierādīt? Paldies!

A
atbild:
25. janvārī, 2017

Konkrētajā gadījumā būtu jāskatās Civilprocesa likuma 1. pielikums.

Mantas saraksts, uz kuru pēc izpildu dokumentiem nevar vērst piedziņu:

Piedziņas vēršanai pēc izpildu dokumentiem nav pakļauta šāda veida manta un priekšmeti, kas pieder parādniekam vai ir viņa daļa kopīpašumā:

1. Mājas iekārtas un mājturības priekšmeti, apģērbs, kas nepieciešams parādniekam, viņa ģimenes locekļiem, kā arī personām, kuras atrodas viņa apgādībā:

  • ikdienā valkājamais nepieciešamais apģērbs, apavi un veļa;
  • gultas piederumi, gultas drēbes un dvieļi;
  • virtuves un galda piederumi, kuri nepieciešami ikdienas lietošanai;
  • mēbeles — pa vienai gultai un krēslam katrai personai, kā arī viens galds un viens skapis uz ģimeni;
  •  visi bērnu piederumi.

2. Mājās esošie pārtikas produkti tādā daudzumā, kāds nepieciešams parādnieka un viņa ģimenes locekļu uzturēšanai triju mēnešu laikā.

3. Nauda minimālās mēneša darba algas apmērā uz parādnieku, katru viņa ģimenes locekli un apgādībā esošu personu, bet uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā — nauda 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas uz parādnieku, katru viņa ģimenes locekli un apgādībā esošu personu.

4. Uz ģimeni viena govs vai kaza un viena cūka, kā arī lopbarība tādā daudzumā, kāds nepieciešams līdz jaunas lopbarības ievākšanai vai līdz lopu dzīšanai ganībās.

5. Kurināmais, kas nepieciešams ģimenei ēdiena gatavošanai un dzīvojamās telpas apsildīšanai apkurināšanas sezonas laikā.

6. Grāmatas, instrumenti un rīki, kas nepieciešami parādniekam viņa personīgajā ikdienas darbā, sagādājot iztikai vajadzīgos līdzekļus.

7. Lauksaimniecības inventārs, tas ir, zemkopības rīki, tehnika, lopi un sēkla, kas nepieciešami zemnieku saimniecībā, līdz ar barības daudzumu, kāds nepieciešams attiecīgās saimniecības lopu uzturēšanai līdz jaunai ražai. Kādi zemkopības rīki, cik lopu un kādi barības daudzumi uzskatāmi par nepieciešamiem, nosaka zemkopības ministra instrukcija.

8. Kustamā manta, kas pēc Civillikuma atzīstama par nekustamā īpašuma piederumu, — atsevišķi no šā nekustamā īpašuma.

9. Dievnami un rituāla priekšmeti.

Tiesu izpildītāja praksē kustamo mantu, ja iespējams un nepieciešams, parasti apraksta parādnieka deklarētajā dzīvesvietas adresē. Ņemot vērā pielikumā minētos ierobežojumus, tiesu izpildītājs var pieņemt un uzskatīt, ka deklarētajā dzīvesvietā visa kustama manta pieder parādniekam. Tiek sastādīts kustamās mantas aprakstes akts un aprakstīti priekšmeti tik daudz, cik nepieciešams parāda un sprieduma izpildes izdevumu segšanai. Aktā tiek norādīts konkrētais priekšmets, skaits, tā īpašības un tiesu izpildītājs nosaka tā vērtību. Pēc aprakstes parādnieks vai trešās personas drīkst iesniegt tiesu izpildītājam dokumentus, kas apliecina kustamas mantas piederību kādai konkrētai personai. Tādā gadījumā tiesu izpildītājs šo priekšmetu no aprakstes akta svītros un piedziņu uz to nevērsīs.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas