E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11062
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

IIN atvieglojumi neietekmē darba līgumā nolīgto neto atalgojumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2016
Vineta

Labdien! Ar darba devēju noslēgts līgums par neto darba algu. Nodokļu grāmatiņa ir reģistrēta, tajā norādīts apgādājamais. Saņemot neto algu, atvieglojumi paliek darba devēja pusē. Vai nepastāv nekāda iespēja saņemt darba devēja neizmaksāto summu par apgādājamo bērnu?

A
atbild:
09. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumu par bērnu var saņemt viens no vecākiem. Tātad apgādājamais (bērns) nodokļa atvieglojuma piemērošanai var būt ierakstīts viena vecāka algas nodokļa grāmatiņā. Ja apgādājamais nav ierakstīts nodokļa grāmatiņā, nepiemēroto atvieglojumu var norādīt, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, un atgūt pārmaksāto nodokli.

Saskaņā ar Darba likumu darba algu var noteikt gan bruto, gan neto izteiksmē.

Nodokļu normatīvie akti nereglamentē un neierobežo darba tiesisko attiecību jautājumus, bet nodokļu normatīvajos aktos ir noteikta kārtība, kādā piemēro nodokļu atvieglojumus, proti, pirms darbinieka ienākuma aplikšanas ar algas nodokli no mēneša ienākuma tiek atskaitīti:

  • valsts sociālās apdrošināšanas maksājumi;
  • mēneša neapliekamais minimums;
  • maksātājam paredzētie nodokļa atvieglojumi par apgādībā esošām personām.

Neto darba samaksa tiek aprēķināta, no bruto darba samaksas atņemot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, ko maksā darbinieks, un iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Līdz ar to, ja noslēgtajā līgumā ir vienošanās ar darba devēju par saņemamo algu, tad darbinieks ir piekritis, ka darba devējs aprēķina bruto algu atkarībā no darba līgumā noteiktās neto algas un likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteiktie atvieglojumi neietekmē darba līgumā nolīgto atalgojumu.

Darba devēja pienākums, ko nosaka Darba likuma 71. pants, ir katru mēnesi izsniegt darbiniekam algas lapiņu, kurā ir norādītas visas summas, kas tiek ieturētas, kas izmaksātas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.

Ja nodokļa atvieglojums ir piemērots, tad tas ir noticis atbilstoši algas samaksas un nodokļu samaksas kārtībai, par kādu esat vienojusies līgumā ar darba devēju. Lai situāciju mainītu, jārunā ar darba devēju par darba līguma nosacījumu izmaiņām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas