E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10667
Lasīšanai: 3 minūtes

Bāriņtiesas lēmuma pieņemšana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2016
Inguna Balode

Labdien, man problēma ir tāda, ka manam brālim un viņa civilsievai par alkohola lietošanu un vardarbību tika atņemtas vecāku tiesības. Es griezos bāriņtiesā ar lūgumu iecelt par aizbildni, visus ārstus, ko lika, izdarīju, bija mājas apsekošana, šodien man bija sēde. Tā kā brālis dzīvo turpat kur es, tikai otrā stāva dzīvoklī, man patreiz atteica aizbildniecību. Kā man rīkoties, lai manu krustdēliņu neatdotu audžuģimenē, jo no mazām dienām esmu par viņu ļoti rūpējusies, puisītim ir 7 gadi, lūdzu palīdzību.

A
atbild:
22. novembrī, 2016
Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesa
Ginta Subbota, sabiedrisko attiecību speciāliste

Civillikuma 240. pantā un Bāriņtiesu likuma 29. panta pirmajā un otrajā daļā ir noteikts, ka  bāriņtiesai ir jāraugās, lai par aizbildni ieceļamajai personai būtu aizbildņa pienākumu pildīšanai nepieciešamās spējas un īpašības un izvērtē personas: motivāciju kļūt par aizbildni; ģimenes locekļu savstarpējās attiecības; nodarbinātību; dzīves apstākļus; spēju pārstāvēt bērnu personiskajās un mantiskajās attiecībās. Bāriņtiesa ņem vērā arī atzinumus par personas veselības stāvokli, ko sniedz ģimenes ārsts, kura veselības aprūpē persona atradusies vismaz sešus mēnešus, kā arī, ko saka psihiatrs un narkologs. Bāriņtiesa vērtē jau minētos apstākļus kopsakarā ar citiem lietā esošajiem apstākļiem un dokumentiem. Proti, katrs gadījums ir vērtējams individuāli.

Jūsu minētais atteikuma iemesls nav mazsvarīgs, jo var pastāvēt bažas par to, kā Jūs spēsiet nodrošināt bērnam drošu vidi un kā spēsiet pasargāt bērnu no vardarbīgajiem vecākiem, ja viņi dzīvo tajā pašā mājā. Visticamāk, šis apstāklis ir vērtēts kopsakarā ar citiem Jūsu lietas apstākļiem. Lai noskaidrotu precīzu aizbildnības nodibināšanas atteikuma iemeslu, Jums jāvēršas savas pašvaldības bāriņtiesā, un jāsaņem  bāriņtiesas lēmums. Lēmumu var saņemt ne vēlāk kā 10 darba dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

Iepazīstoties ar lēmumā norādītajiem atteikuma iemesliem un turpmāk sadarbojoties ar bāriņtiesu, Jūs šos trūkumus varat novērst un atkārtoti lūgt izskatīt Jūsu kandidatūru. Vienlīdz der izvērtēt, vai ir kāds cits radinieks, kurš var uzņemties rūpes par bērnu, un tad lūgt viņu iecelt par bērna aizbildni.

Ja ir pamatojums, Jums ir tiesības pārsūdzēt bāriņtiesas lēmumu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā mēneša laikā no tā spēkā stāšanās brīža Administratīvās rajona tiesas tiesu namā pēc pieteicēja deklarētās dzīvesvietas vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas