E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10051
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Ja valdes priekšsēdētājs saslimis un nevar pildīt pienākumus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. jūlijā, 2016
Regina

Labdien! Sakarā ar smagiem veselības traucējumiem pensionāru biedrības Valdes priekšsēdētāja 2016. g. 1. jūnijā iesniedza Valdei iesniegumu atbrīvot viņu no priekšsēdētājas amata pildīšanas (tā ir paredzēts Statūtos). Jautājums - cik ilgā laikā Valdei jāpieņem attiecīgs lēmums?

A
atbild:
04. augustā, 2016

Atbildot uz jautājumu, informējam, ka saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 45. panta piekto daļu Valdes loceklis var jebkurā laikā iesniegt biedrībai paziņojumu par valdes locekļa amata atstāšanu, bet šā likuma 45. panta sestā daļa paredz, ka valdes locekļa ievēlēšana vai viņa pilnvaru izbeigšanās piesakāma ierakstīšanai reģistrā, pieteikumam pievienojot biedru sapulces vai citas statūtos noteiktās institūcijas protokola izrakstu ar lēmumu par valdes locekļa ievēlēšanu, pievienojot tam valdes locekļa rakstveida piekrišanu būt par valdes locekli vai viņa atsaukšanu.

Tiesību normās nav noteikts, ka valdes loceklim ir jāturpina pildīt amata pienākumi līdz brīdim, kamēr to no amata pienākumu pildīšanas atbrīvos ar biedru sapulces lēmumu un no tā secināms, ka valdes loceklim, lai atstātu valdes locekļa amatu, nav vajadzīga biedrības piekrišana.

Tāpat likumdevējs nav noteicis termiņu, kādā valdei ir jāsasauc biedru sapulci, lai lemtu par jauna valdes locekļa ievēlēšanu, pamatojoties uz to, ka kāds no valdes locekļiem amatu ir jau atstājis. Taču, ņemot vērā likuma 21. pantu, kas noteic, ka par izmaiņām ziņās, kas ierakstītas reģistrā, Uzņēmumu reģistram jāziņo 14 dienu laikā, var secināt, ka valdei lēmums par biedru sapulces sasaukšanu jāpieņem nekavējoties un 14 dienu laikā no biedru sapulces lēmuma jāiesniedz pieteikums Uzņēmumu reģistrā par izmaiņām valdes sastāvā.

Vienlaikus informējam, ka gadījumā, ja valde biedru sapulci nesasauc vai biedru sapulces sasaukšana nav iespējama tuvākajā laikā, ieinteresētā persona (valdes loceklis) ir pati tiesīga iesniegt un parakstīt pieteikumu (B3 veidlapa) par amata atstāšanu, pievienojot informāciju par valsts nodevas samaksu 5,69 eiro apmērā. Arī uz valdes locekļa pieteikuma pamata valsts notārs var izdarīt ierakstu biedrību un nodibinājumu reģistrā par šīs personas atbrīvošanu no biedrības valdes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas