E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10026
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Papildatvaļinājums un pārtraukumi bērna barošanai karavīram

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2016
Zane

Labdien! Vēlos noskaidrot, vai uz militārajām personām (karavīriem) attiecas Darba likuma 151. panta 1. punkta 3. apakšpunkts? Kā arī šī paša likuma 146. pants? Paldies!

A
atbild:
09. augustā, 2016
Aizsardzības ministrija
Kaspars Galkins, Militāri publisko attiecību departamenta direktors

Karavīri savu dienestu īsteno, pamatojoties uz Militārā dienesta likumā (MDL) un Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā (AL) noteiktajām normām. Vienīgais izņēmums, kad jāņem vērā Darba likums, ir Militārā dienesta likuma 12. panta otrā daļa: “Uz karavīru neattiecas darba tiesiskās attiecības reglamentējošo normatīvo aktu normas, izņemot normas, kuras nosaka atšķirīgas attieksmes aizliegumu un tiesības, kas pienākas grūtniecēm un sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti, un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, kā arī normas, kuras nosaka grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma piešķiršanu, atvaļinājuma piešķiršanu bērna tēvam, adoptētājam vai citai personai, kura faktiski kopj bērnu, un bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanu un izmantošanu, ciktāl tas nav pretrunā ar šajā likumā un Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteikto.”

Tātad karavīram papildatvaļinājumu var piešķirt tikai saskaņā ar AL 42. pantu. Nepienāksies papildatvaļinājums par to, ka ģimenē aug nepilngadīgi bērni.

Savukārt pārtraukumi bērna barošanai ar krūti var tikt piešķirti saskaņā ar Darba likuma 146. panta nosacījumiem, jo MDL 12. panta otrajā daļā šāds izņēmums ir paredzēts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas