DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Latvija uzlabo rezultātu likuma varas indeksā un ieņem 21. vietu 142 valstu vidū

Freepik

Trešdien, 23.oktobrī, publicēts jaunākais World Justice Project likuma varas indekss (Rule of Law Index). Latvija 2024.gadā ir viena no retajām valstīm, kas uzlabojusi savu sniegumu, lai gan kopumā indeksa dati norāda uz globāli novērojamu tiesiskuma lejupslīdi. Jaunākajā indeksā Latvija, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pakāpusies par vienu vietu, apsteidzot Franciju un ieņemot 21.vietu no 142 valstīm.  

Latvijas tiesiskuma indeksa kopējais rezultāts šogad pieaudzis par 1%, sasniedzot 0.73 koeficentu un ir vērtējams kā augsts. No 2023. līdz 2024. gadam Latvija ir uzlabojusi rezultātus cīņā pret korupciju, kā arī valsts pārvaldes atklātībā un informācijas pieejamībā.  

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere: “Mēs varam lepoties, ka Latvija kā tiesiska valsts pierādījusi sevi ar augstu novērtējumu starptautiskajos novērtējumos pasaules attīstītāko demokrātiju vidū. Latvijas reitings liecina par stabilu un pozitīvu tendenci, katru gadu uzlabojot savu rādītāju tiesiskuma jomā. Mēs ar savu piemēru rādām līderību arī starptautiski, iestājoties par starptautisko tiesisko kārtību un atbalstu Ukrainai cīņā pret agresorvalsti Krieviju. 

Latvija indeksā atrodas līdzās tādām valstīm kā Čehija, Koreja un Lietuva. Savukārt likuma varas  indeksa augšgalā ir Dānija, Norvēģija, Somija, Zviedrija un Vācija. Zemākais rezultāts ir Venecuēlai, Kambodžai, Afganistānai, Haiti un Mjanmai. 

Ziņojumā ikgadēji vērtētā likuma vara nosaka kārtību un garantē noteiktas attiecības starp pārvaldi un iedzīvotājiem, aizsargājot sabiedrības intereses. Likuma varas mērķis ir nodrošināt vienlīdzību, stabilitāti, drošību, cilvēka pamattiesību ievērošanu, vides aizsardzību, kā arī samazināt korupciju.  

World Justice Project 2024.gada likuma varas indekss ir jaunākais ziņojums ikgadējā sērijā, kurā novērtē globālo tiesiskuma situāciju, balstoties uz vairāk nekā 214 000 mājsaimniecību un 3500 praktizējošu juristu un ekspertu aptaujām visā pasaulē. Indekss atspoguļo tiesiskuma stāvokli 142 valstīs un jurisdikcijās, sniedzot vērtējumus un klasifikāciju, pamatojoties uz astoņiem faktoriem: valdības varas ierobežojumi, korupcijas novēršana, valsts pārvaldes atvērtība, pamattiesības, kārtība un drošība, noteikumu ievērošana, civiltiesību un krimināltiesību sistēma.   

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI