DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Jāņa Akuratera muzejā notiks Emilim Melngailim veltīts sarīkojums 

Publicitātes foto

Jāņa Akuratera muzejs (Rīga, Ojāra Vācieša iela 6a) otrdien, 22. oktobrī, plkst. 18.00 aicina uz pasākumu “Es mīļu vārdu saku maz…”, kur skanēs Emiļa Melngaiļa solodziesmas un kamermūzika, klasiķi 150. gadskārtā atceroties.  

Emiļa Melngaiļa solodziesmas pasākumā atskaņos mecosoprāns Agnese Baltmane, komponista instrumentālos skaņdarbus izpildīs vijolniece Elfa Lejniece, pie klavierēm būs Imants Zemzaris. Savukārt muzikoloģe Ināra Jakubone iepazīstinās klausītājus ar mazāk zināmām Emiļa Melngaiļa biogrāfijas epizodēm un radošās darbības aspektiem. 

Pasākuma nosaukumā izmantota rinda no Emiļa Melngaiļa (15.02.1874–20.12.1954) komponētās dziesmas ar Antona Austriņa vārdiem. “Savā veidā to var attiecināt arī uz Emiļa Melngaiļa personību. Laikabiedri atmiņās nereti izceļ tieši viņa savdabīgo, egocentrisko raksturu un nepiekāpīgo dabu. Taču viņa devums latviešu kultūrā ir milzīgs. Īpaši izceļama ir viņa mūzikas folklorista darbība, jo Melngailis no gandrīz 1000 teicējiem ir pierakstījis ap 4500 folkloras vienību. To lielāko daļa ir arī publicēta viņa sakārtotajos krājumos “Latviešu mūzikas folkloras materiāli (I–III, R., 1951–1953). Vācot, apkopojot un pētot tautas mūzikas materiālus, Emilis Melngailis latviešu folklorā rada iedvesmu arī savai komponista daiļradei. Tā, kā Jūlijs Madernieks grafikā un lietišķajā mākslā, iedvesmojoties no latviešu etnogrāfisko rakstu studijām, radīja savu savdabīgo, ekspresīvo stilu, tā Emilis Melngailis mūzikā radīja savu tautisko, dažkārt pat barokāli pārsātināto mūzikas valodu – kora dziesmās, solo dziesmās un instrumentālajos skaņdarbos,” stāsta muzeja vadītāja Maira Valtere. Nelielu daļu no šī mantojuma būs iespēja baudīt pasākumā Jāņa Akuratera muzejā Imanta Zemzara, Elfas Lejnieces un Agneses Baltmanes izpildījumā. 

Imants Zemzaris – komponists, pianists, mūzikas pedagogs un mūzikas kritiķis. Komponējis mūziku izrādēm gandrīz visos Latvijas profesionālajos teātros, arī kinofilmām. Viņu interesē mūzikas vēsture un personības. Iemīlējis Jāņa Akuratera mājas klavieres, Kamīnzāles noskaņu. Vairākkārt viesojies Akuratera muzejā ar paša veidotām programmām.   

Elfa Lejniece mācās vijoles spēli Emīla Dārziņa mūzikas skolā un arī pati komponē. Akuratera muzejā ir uzstājusies jau vairākkārt. 

Agnese Baltmane mācās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālajā katedrā. Arī viņa jau Jāņa Akuratera muzejā ir uzstājusies iepriekš. 

Emiļa Melngaiļa 150. jubilejas gada kontekstā komponista daiļradei un biogrāfijai latviešu mūzikas vēstures pētniecībā vairāk ir pievērsusies muzikoloģe Ināra Jakubone. Ar pētniecībā atklāto un savām atziņām un pārdomām viņa dalīsies 22. oktobra pasākumā Jāņa Akuratera muzejā.  

Ināra Jakubone ir strādājusi Latvijas Radio, kur ne tikai veidoja raidījumus, bet arī organizēja un vadīja koncertu tiešraides gan Latvijas, gan Eiroradio auditorijām. No 2006. līdz 2018. gadam ir vadījusi Mūzikas informācijas centru. 

Ieejas maksa pasākumā: 2.00 EUR; skolēniem, studentiem, senioriem: 1.50 EUR. 

Foto un video materiāli var tikt izmantoti muzeja publicitātes pasākumos. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI