DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Ekonomikas ministrijas 2025. gada budžeta prioritāte – atbalsts investīciju piesaistei, inovāciju attīstībai un eksporta palielināšanai

Ekonomikas ministrijas (EM) 2025. gada budžeta apmērs ir 198 776 018 EUR, no kuriem lielākā daļa finansējums - 119 774 227 EUR paredzēti dažādiem atbalsta pasākumiem uzņēmējdarbības konkurētspējas veicināšanai - augstas pievienotās vērtības investīciju piesaistīšanai, inovāciju atbalstam, kā arī uzņēmumu eksportspējas veicināšanai, t.sk. tūrisma nozares atbalstam. 

Latvijas attīstībai fundamentāls priekšnosacījums ir ekonomikas konkurētspējas priekšrocību balstīšana uz tehnoloģiskiem faktoriem, ražošanas efektivitāti, inovācijām, kā arī spējai pielāgoties un izmantot globālo pārmaiņu radītās iespējas. EM 2025. gadā valsts budžetā paredzējusi nozīmīgas investīcijas tautsaimniecībā, kas kopā ar ES investīcijām sniegs būtisku atbalstu uzņēmējiem produktivitātes, digitalizācijas, eksportspējas, konkurētspējas, kā arī energoefektivitātes kāpināšanai, kas savukārt nodrošinās Latvijas tautsaimniecības izaugsmes un eksporta apjoma palielināšanos. 

Papildus ES atbalsta programmām EM 2025. gada valsts budžetā paredzēti 10 miljoni EUR inovāciju attīstībai - līdzšinējās Inovāciju fonda ilgtermiņa pētījumu programmas tālākai īstenošanai 2025. gadā ieplānoti 8 milj. EUR, savukārt jauna Inovāciju ieguldījumu fonda izveidei Altum paredzēti 2 milj. EUR, lai atbalstītu uzņēmumus inovatīvu ideju īstenošanā dažādās viedās specializācijas jomās. Inovāciju attīstībā nozīmīgi spēlētāji ir arī jaunuzņēmumi, tāpēc arī nākamgad turpināsim atbalstīt jaunuzņēmumu ekosistēmas nevalstiskās organizācijas starptautiska līmeņa pasākumu organizēšanai un konsultācijām; šim mērķim 2025.gada valsts budžetā paredzēti 400 tūkst. EUR. 

Turpinot atbalstīt lielu investīciju projektu īstenošanu, nākamgad tiks turpināta Altum īstenotā atbalsta programma aizdevumiem ar kapitāla atlaidi 30 milj. EUR apmērā komersantiem, kuri plāno veikt vismaz 10 milj. EUR investīcijas uzņēmuma izaugsmē.  

Eksportspēja ir viens no galvenajiem tautsaimniecības attīstības dzinuļiem. Tāpēc 2025.gada valsts budžetā esam raduši iespēju novirzīt 6 milj. EUR dažādām preču un pakalpojumu eksporta un investīciju piesaistes aktivitātēm. Papildus tam 1,12 milj. EUR paredzēti Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai augsta līmeņa biznesa delegāciju vizītēm ārvalstīs ar nozares uzņēmumu pārstāvību organizēšanai un 675 860 EUR paredzēti kvalitatīvākai un ātrākai ārvalstu investoru un eksportējošo uzņēmēju apkalpošanai, kā arī ārvalstu investīciju pieauguma sekmēšanai. Šis būs papildu motivācijas instruments LIAA darbiniekiem, nodrošinot piemaksas par sasniegto rezultātu darbiniekiem, kuri strādā eksporta veicināšanas un investīciju piesaistes jomās un kuru rezultāts ir identificējams ar piesaistītajām investīcijām konkrētajā gadā.  

Ekonomiskās izaugsmes sekmēšanai būtisks ir mājokļu pieejamības jautājums, it īpaši reģionos. Līdz ar to zemas īres maksas mājokļu būvniecībai reģionos papildus tiks novirzīti 3,5 milj. EUR, kas ļaus nofinansēt papildu vēl 33 dzīvokļu būvniecību. Papildus Atveseļošanas fonda atbalsta programmai daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes celšanai un t.s. Remonta fonda programmai, 2025. gadā ieplānoti 1,5 milj. EUR 10 pilotprojektiem daudzdzīvokļu māju siltināšanai ar rūpnieciski ražotiem koka karkasa paneļiem, kas vienlaikus attīstīs vietējo būvmateriālu ražošanas nozari, un radīs labās prakses piemērus daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai.  

Savukārt mājokļu kreditēšanas iespēju paplašināšanai reģionos esam iecerējuši veidot jaunu Altum aizdevumu atbalsta programmu 3,5 milj. EUR apmērā. Atbalsta programma pagaidām ir idejas stadijā un tā būs vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Nākamgad turpināsim arī mājokļu garantiju programmas un programmas “Balsts” īstenošanu. Programmu īstenošanai papildu finansējums no valsts budžeta nav nepieciešams, jo šim mērķim tiks izmantots Altum finansējums no kredītu atmaksām. Līdz šim programmu ietvaros mājokli ar Altum garantijas palīdzību iegādājušās vairāk nekā 29 tūkstoši ģimeņu ar bērniem, 6390 jaunie speciālisti un 311 NBS karavīri. Altum piešķirto garantiju kopējā summa sniedzas pāri 300 milj. EUR. Savukārt subsīdiju “Balsts” mājokļa iegādei saņēmušas  vairāk nekā 1700 ģimenes par kopējo summu 14,8 milj. EUR.  

Mājokļu pieejamības veicināšanai un augsto energoresursu cenu kompensācijai arī turpmāk tiks atvēlēts nozīmīgs valsts finansējums elektroenerģijas izmaksu segšanai aizsargātajiem lietotājiem – 2025. gada valsts budžetā šim mērķim paredzēti 23,8 milj. EUR. Elektroenerģijas aizsargātie lietotāji - trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, ģimenes, kuras aprūpē bērnu ar invaliditāti, cilvēki ar I grupas invaliditāti vai viņu aizgādnis, daudzbērnu ģimenes.  

Veicinot iedzīvotāju labklājību un uzņēmēju konkurētspēju, Latvijas tautsaimniecības izaugsmei būtiskas būs arī valdības apstiprinātās nodokļu reformas izmaiņas. Budžetu pavadošajā likumprojektu paketē nozīmīgākā ir darbaspēka nodokļu reforma, kas palielinās darba samaksu 95% no nodokļu maksātājiem. Tāpat tiks vienkāršots mikrouzņēmumu nodokļu režīms, padarot to pieejamāku mazajiem uzņēmējiem, kuri saimniecisko darbību veic neregulāri.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI