DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pasaules kosmosa nedēļas ietvaros akcentē iniciatīvas klimata pārmaiņu uzraudzībai  

Šogad Pasaules kosmosa nedēļa norisinās no 4. līdz 10. oktobrim, un tās tēma ir veltīta kosmosam un klimata pārmaiņām. Latvijas kosmosa stratēģija uzsver vides pārmaiņu nozīmi, un Latvijā jau šobrīd iespējams redzēt inovatīvus risinājumus, kā veiksmīgi izmantot kosmosa tehnoloģijas klimata krīzes seku mazināšanai.  

Globālā klimata izmaiņas neapšaubāmi ir viens no nozīmīgākajiem 21. gadsimta draudiem, kas Eiropas Parlamentam un tādām starptautiskām organizācijām kā Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) un Apvienotās Nācijas ir viena no galvenajām prioritātēm. Zemes novērošanas tehnoloģijas un satelīti spēlē nozīmīgu lomu, lai veiktu monitoringu un labāk izprastu klimata izmaiņas un to radītās sekas. Latvijas pētniecības institūti, uzņēmēji un citas organizācijas jau gandrīz 10 gadus sadarbojas ar EKA, lai stiprinātu savas prasmes un pilnveidotu kompetences kosmosa tehnoloģiju pielietošanā, kā arī nodrošinātu klimata pārmaiņu jomā inovatīvus risinājumus, izmantojot satelītu datus. Vairāk par Latvijas sasniegumiem kosmosa nozarē iespējams uzzināt Latvia Space tīmekļvietnē.  

Ir vairākas jomas, kurās jau aktīvi izmanto šos datus, un tieši dažādu procesu monitorings ir Latvijas stiprā puse. Viens no šādiem izaicinājumiem, kuru iespējams risināt ar Zemes novērošanas satelītu palīdzību, ir astoņzobu mizgrauža izplatība Latvijā. Gan “Latvijas valsts meži”, gan SIA “Baltic Satellite Service” paralēli vētru seku, ugunsgrēku un plūdu monitoringam Latvijas mežos, arī uzrauga mizgraužu nodarītos bojājumus, izmantojot satelītu datus no “Copernicus” programmas “Sentinel” satelītiem. Kosmosa tehnoloģiju izmantošana sniedz iespēju attālināti monitorēt koku vitalitāti, kas ir nepieciešama agrīnai kaitēkļa invāzijas detektēšanai, tādējādi atbilstoši rīkojoties, lai mazinātu nodarīto kaitējumu mežaudzei un ierobežotu tā tālāku izplatību. Vides risinājumu institūts EKA finansēta projekta “Priekšizpēte nākotnes Zemes novērošanas satelītu misijām agrīnai astoņzobu mizgrauža invāzijas detektēšanai” (BBWatch) ietvaros testē gan šobrīd pieejamos satelītu datus mizgrauža agrīnai detektēšanai, gan arī ievāc augstas izšķirtspējas hiperspektrālos un termālos datus ar lidmašīnu, lai izvērtētu, kādas iespējas varētu sniegt attiecīgo sensoru izmantošana nākotnes kosmosa misijās.  

Projekta vadošais pētnieks Dainis Jakovels uzsver: “Vienkārši runājot, mēs mēģinām attālināti nomērīt koku temperatūru un citus veselību raksturojošus parametrus, lai savlaicīgi identificētu potenciālos “slimniekus” un aizsūtītu pie tiem mežu ekspertu.”  

Zemes novērošanas pakalpojumu izmantošanai vēl joprojām ir plašas izaugsmes iespējas, jo tā integrēšana dažādos sektoros prasa laiku. Bet tieši Latvijas dalība EKA ir devusi iespēju šādu inovatīvu projektu īstenošanai, kas tiešā veidā risina klimata krīzes radītās problēmas, izmantojot satelītu datus.  EKA asociētās dalībvalsts statuss sniedz potenciālu industrijas attīstībai, un nodrošina iespēju nākotnē radīt konkurētspējīgus eksporta pakalpojumus. Šobrīd arvien pieaug izpratne par kosmosa nozares attīstību, tās tehnoloģiju iespējām klimata pārmaiņu kontekstā, kā arī nepieciešamību nodrošināt apmācības iespējas potenciālajiem jomas pārstāvjiem, ko nodrošina Latvijas dalība EKA. Starptautiskās astronautikas federācijas ikgadējā foruma ietvaros ministri un parlamenta pārstāvji 13. oktobrī apspriedīs kosmosa nozares piedāvātos risinājumus klimata pārmaiņu mazināšanai. Šajā diskusijā ar ziņojumu piedalīsies arī izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Silvija Amatniece. 

Kosmosa nozares politikas izstrāde un īstenošana ir viena no IZM politikas jomām. 

Par Pasaules kosmosa nedēļu 

Šis pasākums pulcē kosmosa entuziastus, pedagogus un kopienas visā pasaulē, un to koordinē Apvienotās Nācijas sadarbībā ar pasaules kosmosa nedēļas asociāciju. Katru gadu Pasaules kosmosa nedēļa veltīta kādai konkrētai tēmai, un šogad izvēlēta kosmosa nozares saistība ar klimata pārmaiņām. Pasaules kosmosa nedēļas datumi paliek nemainīgi, jo tie iezīmē divus nozīmīgus vēsturiskus notikumus – pirmā Zemes mākslīgā pavadoņa “Sputnik-1” palaišanu kosmosā 1957. gada 4. oktobrī un līguma par valstu darbības principiem kosmosa, tostarp Mēness un citu debess ķermeņu, izpētē un izmantošanā (COPUOS) 1967. gada 10. oktobrī. Latvijas Republikas Ministru kabinets šī gada aprīlī apstiprinājis arī Latvijas pievienošanos šim līgumam, un prasība dalībai ANO komitejā iesniegta septembrī. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI