DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Līdz 4000 ALTUM aizdevumu portfelī esošajiem klientiem piešķirs subsīdiju par 2024. gadā veiktajiem procentu maksājumiem 

Lai veicinātu saimnieciskās darbības veicēju investīciju un attīstības ieceru turpināšanos augstu kredītlikmju apstākļos, Ministru kabineta sēdē š.g. 1. oktobrī tika atbalstīts ALTUM un Ekonomikas ministrijas priekšlikums jaunai atbalsta programmai uzņēmējiem, kas ļaus ALTUM aizdevumu portfelī iekļautajiem aizdevumiem (esošiem darījumiem)  - indikatīvi 4000 saimnieciskās darbības veicējiem – piešķirt subsīdiju par 2024. gadā veiktajiem procentu maksājumiem. 

“Laikā, kad banku kreditēšanas apjomi visos sektoros ir neapmierinoši, ir svarīgi sniegt atbalstu arī saimnieciskās darbības veicējiem, lai procentos ietaupītos līdzekļus viņi varētu novirzīt savas darbības attīstībai un apgrozāmajiem līdzekļiem,” saka ekonomikas ministrs Viktors Valainis. 

Programmas īstenošanai nav nepieciešams jauns publiskais finansējums. Reinis Bērziņš, ALTUM valdes priekšsēdētājs: Novērtējam akcionāru atbalstu šai iniciatīvai, procentu maksas kompensēšanai izmantojot finansējumu 3,95 miljonu eiro apmērā no ALTUM 2023. gadā gūtajiem ieņēmumiem.  Maksimālā procentu likmes subsīdija nepārsniegs 25% no aizdevumu procentu maksājumiem 2024.gadā. 

Procentu likmes subsīdiju par 2024. gadā veiktajiem procentu maksājumiem varēs saņemt tikai tie aizņēmēji, kas atbildīs programmas nosacījumiem, tostarp, ja 2023. gada 31. decembrī klienta maksājumu saistību kavējums ALTUM nav pārsniedzis 30 dienas. Procentu likmes subsīdiju nepiešķirs par procentu maksājumiem, kas veikti par periodu līdz 2023. gada 31. decembrim, par nokavējuma procentu maksājumiem, līgumsodiem un citiem maksājumiem par jebkuriem aizdevuma līguma pārkāpumiem,  kā arī par komisijas maksām. 

Aprēķinātā atbalsta summa tiks piešķirta subsīdijas veidā kā de minimis atbalsts. Atbalsta izsniegšana saimnieciskās darbības veicējam notiks, aprēķināto atbalsta summu ieskaitot kontā nākotnes maksājumu apmaksai. Par iespēju saņemt procentu likmes subsīdiju ALTUM klienti tiks informēti individuāli.   

Kā zināms, Altum 2023. gadā, reaģējot uz procentu likmju kāpuma izraisīto kreditēšanas lejupslīdi un veicinot uzņēmumu investīciju ieceru turpināšanos arī augstu kredītlikmju apstākļos, ieviesa vairākus atvieglojumus jaunajiem darījumiem gan garantiju programmās, gan tiešajos aizdevumos.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI