DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Krimas platformas parlamentārais samits Rīgā šomēnes pulcēs delegācijas no visas pasaules

Lai vairotu starptautiskās sabiedrības izpratni un atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās, 24.oktobrī Rīgā notiks Starptautiskās Krimas platformas trešais parlamentārais samits, kas Latvijas galvaspilsētā pulcēs delegācijas no visas pasaules. Samita mērķis ir izcelt Krievijas agresijas globālo ietekmi un turpināt starptautiski izgaismot agresora pastrādātos noziegumus.

“Cīņa par Ukrainas neatkarību un okupēto teritoriju atgūšanu notiek ne vien kara laukā, bet arī diplomātiskiem līdzekļiem starptautiskajā arēnā. Mēs esam un būsim kopā ar Ukrainu līdz uzvarai. Latvija labi izprot, ko nozīmē dzīvot svešas varas okupācijā, jo esam ilgus gadus paši bijuši padomju varas okupācijas un represiju upuri,“ uzsver Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa.

“Latvijai okupācijas periodā ļoti nozīmīgs bija starptautiskās sabiedrības atbalsts, īstenojot Baltijas valstu okupācijas neatzīšanas politiku. Tas ļāva uzturēt dzīvu Baltijas tautu brīvības ideju un palīdzēja atjaunot neatkarību pēc ilgiem apspiestības gadiem. Tādēļ Latvija izprot, cik nozīmīgs Ukrainai šobrīd ir starptautiskās sabiedrības atbalsts un vienotība iepretim agresoram, konsekventi neatzīstot okupēto teritoriju aneksiju un neatlaidīgi un mērķtiecīgi strādājot pie starptautiska risinājuma Krievijas atbildības īstenošanai,” akcentē D.Mieriņa, piebilstot, ka samits sniedz iespēju pievērst starptautisko uzmanību drošības situācijai arī Baltijas valstīs.

Starptautiskās Krimas platformas parlamentārā samita rīkošana Rīgā ir daļa no Latvijas visaptverošā atbalsta Ukrainai un ieguldījums noteikumos balstītas starptautiskās kārtības stiprināšanā. Atsaucoties Ukrainas aicinājumam samitu organizēt Latvijā, mēs praktiski apliecinām mūsu atbalsta politiku. Samits rīkots ciešā sadarbībā ar Ukrainas parlamentu – Augstāko Radu.

"Šo karu 2014.gadā uzsāka Krievija, okupējot Ukrainai piederošo Krimu. Diemžēl pēdējās desmitgades laikā Krievijas asinskāre ir tikai augusi. To veicinājusi nesodāmība par ukraiņu zemē pastrādātajiem noziegumiem. Šī nesodāmība turpina vairot agresiju, un briesmīgais karš turpina plesties plašumā," uzsver Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks (Ruslan Stefanchuk), paužot pārliecību, ka kopā mēs spēsim rast risinājumus, kas palīdzēs atjaunot taisnīgu mieru un saukt pie atbildības tos, kuri mieru rupji pārkāpuši.

Samits Rīgā pulcēs delegācijas no vairāk nekā 30 pasaules valstīm. Samita ietvaros plānoti arī vairāki citi pasākumi Ukrainas atbalstam, tostarp cilvēktiesību jautājumiem veltītas diskusijas, dokumentālās filmas "Krimas patiesā vēsture” seanss un citi pasākumi.

Starptautiskā Krimas platforma ir izveidota 2021.gadā kā valstu un valdību, parlamentu, ārlietu ministru un ekspertu līmeņa koordinācijas un konsultāciju formāts. Tā tika izveidota, lai veicinātu pasaules līderu un plašākas sabiedrības izpratni par Krimas pussalas pagaidu okupāciju un aneksiju, tās negatīvo ietekmi uz vietējo iedzīvotāju cilvēktiesībām, drošību Melnās jūras reģionā, globālo nodrošinātību ar pārtiku un uz noteikumiem balstītu pasaules kārtību.

Iepriekš Krimas platformas parlamentārie samiti ir notikuši Zagrebā un Prāgā, pulcējot parlamentāriešus no dažādām pasaules valstīm un starptautiskajām parlamentārajām organizācijām.

Plašāka informācija pieejama samita tīmekļa vietnē www.crimea-platform-riga.lv/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI