DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Rīgā, Ogrē, Daugavpilī un Liepājā aizturēti vēl astoņi ar telefonkrāpšanām saistīti naudas kurjeri

Šodien, 1. oktobrī, tiek atzīmēta Starptautiskā senioru diena. Valsts policijas dati liecina, ka diemžēl tieši pensijas vecuma cilvēki visbiežāk cieš no telefonkrāpšanām. Jau kopš šā gada augusta senioriem uz stacionārajiem tālruņa numuriem sāka zvanīt krāpnieki, apgalvojot, ka ir no policijas un viņu tuvinieks iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā. Lai izvairītos no nepatikšanām un kriminālprocesa uzsākšanas, viltvārži prasīja viņu sūtītām personām nodot naudu. Aktīvi strādājot šādu krāpšanu apkarošanā, no šā gada 13. septembra līdz 26. septembrim Valsts policija ciešā sadarbībā ar SIA “Tet” aizturējusi astoņus ar šāda veida telefonkrāpšanām saistītos naudas kurjerus. Tādējādi novērsti materiālie zaudējumi kopumā 51 195 eiro apmērā. Valsts policija atgādina, ka ne policija, ne citas valsts iestādes nekad nezvanīs, lai prasītu naudu vai piekļuves datus banku kontiem!

Laika posmā no šā gada 13. septembra līdz 26. septembrim Valsts policija ciešā sadarbībā ar SIA “Tet” darbiniekiem noskaidrojusi atrašanās vietu un aizturējusi kopumā astoņus krāpnieku līdzdalībniekus – naudas kurjerus.

Lielākoties senioriem stāstīts, ka zvana no policijas un viņu tuvinieks iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā, un lai pret viņu it kā neuzsāktu kriminālprocesu, esot jāsamaksā nauda. Piemēram, ar kādu liepājnieci krāpniece uzsākusi sarunu raudot, ar vārdiem “Tu mani nepazīsti?”, uz ko sirmgalve mirkli apdomājusies un uzrunājusi raudošo sievieti savas pazīstamās tuvinieces vārdā. Krāpniece, meloja, ka tā ir viņa, stāstīja zvana saņēmējai, ka esot notriekta uz gājēju pārejas pie sarkanās gaismas.  Krāpniece turpināja klāstīt, ka viņa šajā negadījumā bija vainīga, tāpēc ir nepieciešama nauda, lai pret viņu netiktu uzsākts kriminālprocess. Zīmīgi, ka pēc tam, kad šī sieviete nodevusi naudu kurjeram, viņa saņēmusi vēl vienu zvanu no krāpniekiem ar jautājumu, kāpēc viņa neatdeva visu naudu. Viltvārži šantažēja, ja viņa neatdos visu naudu, tiks arestēts viņas dēls. Pēc kā sieviete atkārtoti nodevusi naudu krāpniekiem.

Policija noskaidrojusi, ka daudzi naudas kurjeri bija paši tikušies ar pensijas vecuma sievietēm, lai no viņām saņemtu skaidru naudu, savukārt citi izmantojuši taksometru pakalpojumus, proti, izmantots pakalpojums, kad taksometra vadītājs saņēmis sūtījumu.

Kopumā no septembra vidus līdz beigām Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar “Tet” darbiniekiem veica virkni operatīvās darbības ar mērķi novērst zvanu krāpšanas.  Rezultātā Rīgā tika aizturētas četras personas – divi Latvijas Republikas pilsoņi un divi Ukrainas pilsoņi.

Aizturot kurjerus Rīgā, policija novērsusi materiālos zaudējumus par kopējo summu 39 825 eiro. Trijos gadījumos pēc personu aizturēšanas policija atguva kopumā 30 725 eiro, savukārt vienā gadījumā kāda sieviete plānoja krāpniekiem atdot 9 100 eiro, taču policija aizturēja kurjeru vēl pirms naudas saņemšanas.

Policija septembra vidū bija saņēmusi informāciju par krāpšanu gadījumiem arī no trīs Latgales iedzīvotājiem, kuriem bija zvanījuši telefonkrāpnieki, stāstot par it kā negadījumā cietušu tuvinieku.

16. septembrī Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirkņa amatpersonas saņēma informāciju, ka Daugavpilī pie cietušā ieradās kāds vīrietis un izkrāpa 7700 eiro, pēc kā policisti šo noziedznieku, kas ir Ukrainas pilsonis, aizturēja Ogrē.  

Citā procesā likumsargi operatīvi reaģēja uz informāciju, ka Daugavpilī pie cietušā ir ieradušies telefonkrāpnieku līdzdalībnieki. Divas personas policisti aizturēja naudas nodošanas brīdī. Zināms, ka noziedznieki todien izkrāpa 4370 eiro no citas cietušās personas, un policistiem izdevās atgūt visu izkrāpto summu.

Savukārt 26. septembrī, saņemot informāciju par iepriekš aprakstīto gadījumu, kad no liepājnieces izkrāpti 7000 eiro, Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas aizturēja krāpnieku sūtīto kurjeru, kurš ieradās pie sievietes saņemt naudu. Arī šajā gadījumā izkrāptā nauda atgūta pilnā apmērā.

Saistībā ar iepriekš minētajiem gadījumiem Valsts policijā uzsākti vairāki kriminālprocesi – par krāpšanu, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Viens kriminālprocess kvalificēts pēc panta par iepriekš minētā nozieguma mēģinājumu. Savukārt citi kriminālprocesi kvalificēti pēc Krimināllikuma panta par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Vairumam aizturēto kurjeru piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Valsts policija atgādina, ka arī augustā un septembra sākumā saistībā ar šāda veida telefonkrāpšanām daudzviet Latvijā tika aizturēti vairāki naudas mūļi jeb kurjeri. Likumsargi stingri brīdina, ka par iesaistīšanos krāpšanu shēmās – tostarp par svešu izkrāptu naudas līdzekļu saņemšanu skaidrā naudā vai saņemšanu un pārskaitīšanu bankas kontā draud kriminālatbildība par līdzdalību krāpšanā vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Tāpat Valsts policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, un atgādināt arī saviem tuviniekiem, īpaši gados vecākiem cilvēkiem, finanšu drošības nosacījumus! Proti, rūpīgi jāpārbauda jebkura saņemtā informācija, jāsargā savi banku kontu dati un jāatceras, ka ne policijas, ne citu valsts iestāžu darbinieki nekad nezvanīs, lai prasītu naudu vai piekļuves datus banku kontiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI