DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Egona Līva piemiņas balvas “Krasta ļaudis” ceremonijā godināti šī gada laureāti

FOTO: Kārlis Volkovskis.

Šodien svinīgā ceremonijā restorānā “Parka Paviljons” tika apbalvoti rakstnieka Egona Līva piemiņas balvas “Krasta ļaudis” dalībnieki un laureāti. Par labāko oriģinālliteratūras prozas darbu latviešu valodā šogad atzīta Lauras Vinogradovas grāmata “Vārnas”. Savukārt, par labāko jauno autoru darbu atzīts Roberta Džeriņa literārais darbs “Tas nav mans suns”. Šogad nominācijā “Labākais oriģinālliteratūras prozas darbs 2023./2024.” tika vērtētas 14 grāmatas un nominācijā “Labākais jauno autoru literārais darbs 2024” 18 literārie darbi.

Juris Jirgens, Liepājas Kultūras pārvaldes vadītājs: “Šodienas svinīgā ceremonija apliecina, ka Egona Līva literārais mantojums turpina dzīvot un iedvesmot gan pieredzējušus rakstniekus, gan jaunos autorus. Šīs balvas pasniegšana tieši Liepājā nav nejaušība – tā ir vieta, kur literatūra un jūra satiekas, kur Egons Līvs radījis savus izcilos darbus. Katru gadu šī balva ne tikai ienes jaunas idejas un talantus Latvijas literatūrā, bet arī stiprina Liepāju kā vietu, kur tiek godināta literārā tradīcija un veidota tās nākotne. Mēs lepojamies ar to, ka Liepāja ir kļuvusi par šo literāro svētku mājvietu, iedvesmojot gan pieredzējušus rakstniekus, gan jaunos autorus.”

Galveno balvu kā “Labākais oriģinālliteratūras prozas darbs latviešu valodā 2023/2024” un naudas balvu 1000 EUR apmērā ieguvusi Laura Vinogradova par emocionāli piesātinātu cilvēka dzīves kopainas atklāšanu, atainojot mātes un meitas pārdzīvotos likteņa pagriezienus grāmatā “Vārnas”. Īpašo pateicību no Liepājas speciālās ekonomiskās zonas par cilvēka ceļa uz patstāvību, briedumu, rīcības brīvību un spēju pieņemt dzīves lēmumus saņēma Džena Andersone par grāmatu “Krīta apļi”. Savukārt, Janai Eglei tika piešķirta Liepājas Rotary kluba īpašā balva par smalki izstrādātajiem, ar pašironiju un melno humoru atainotajiem mirkļiem un dzīves stāstiem grāmatā “Latvju pacients”.

Vairāku mēnešu garumā iesniegtās grāmatas lasīja un vērtēja žūrija, kura sastāvā šogad darbojās Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja vietnieks, komisijas priekšsēdētājs Nauris Lazdāns, literatūrzinātniece, RTU Liepāja lektore, Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītāja, Piejūras pilsētu literārās akadēmijas vadītāja Linda Zulmane, dzejniece Gunta Šnipke, Dr. philol., literatūrzinātniece, RTU Liepāja asociētā profesore Anda Kuduma, grāmatizdevējs, literatūrzinātnieks Jānis Oga, kā arī Liepājas Rotary kluba biedri Dzintra Reisa un Valdis Skujiņš.

Līdz ar grāmatām vērtējumam konkursā tika iesniegti 18 jauno autoru literārie darbi. Kā “Labākais jauno autoru literārais darbs 2024” šogad tika atzīts un naudas balvu 500 EUR apmērā saņēma Roberts Džeriņš ar literāro darbu “Tas nav mans suns”. Otro vietu un naudas balvu 300 EUR apmērā saņēma Ulrika Ūpe ar literāro darbu “Krastā”, trešo vietu un naudas balvu 100 EUR apmērā saņēma Rūta Lūsīte ar literāro darbu “Uz viļņu mugurām”.

Pateicības par dalību rakstnieka Egona Līva piemiņas balvas literāro darbu konkursā tika piešķirtas Kristīnai Korneliusai ar darbu “Ernestopis”, Annijai Čeirei ar darbu “Satikšanās Liepājā”, Renātei Mālmanei ar darbu “Kaija nelido”, Agnesei Keitai Birzniecei ar darbu “Pilsēta, kurā piedzimst…”, Vendijai Vitkovskai ar darbu “Rītsolis”, Alisei Aleksandrai Griškēvičai ar darbu “Liepājas meitenes”, Evelīnai Gunitai Bumbierei ar darbu “Logs un viņš”, Sofijai Mežkazei ar darbu “Anatolijs”, Rebekai Paulai Žakaitei darbu “Saules laiks brāzmās”, Igoram Šelegovskim ar darbu “Kumoss”, Kristīnai Gustei ar darbu “Sirēnas”, Irmai Marijai Tukānei ar darbu “Jūra līdz ceļiem”, Evelīnai Stienei ar darbu “Paaudžu pavedieni”, Laurai Jasmanei ar darbu “Pelēko kāpu pilsēta” un autoram, kurš šobrīd vēlas palikt anonīms ar darbu “Kārtējā iebraucēja piezīmes”.

Jauno autoru literāros darbus vērtēja - literatūrzinātniece, RTU Liepāja lektore, Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītāja, Piejūras pilsētu literārās akadēmijas vadītāja Linda Zulmane, dzejniece, rakstniece, kritiķe, redaktore, tulkotāja Krista Anna Belševica, aktrise un producente Ivonda Vilsone, “Aicinājums” vadītāja Sandra Ratniece, dzejnieks un prozaiķis Andris Akmentiņš un Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Rakstniecības konkurss, kas veltīts latviešu literatūras klasiķa un kinoscenārista Egona Līva piemiņai, šogad Liepājā norisinājās jau 14. reizi. Svinīgajā apbalvošanas ceremonijā, līdzās rakstniekiem un darbu autoriem, piedalījās arī grāmatu izdevniecību pārstāvji, žūrijas locekļi un radošie liepājnieki. Rakstnieka Egona Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis" organizē Liepājas Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību, godinot Egona Līva literāro mantojumu un veicinot jauno talantu attīstību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI