DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
4
4

Aicina uz mierpilniem tējas rītiem Dauderu oāzē

FOTO: Jānis Puķītis, LNVM.

20., 21. un 22. septembrī plkst. 11.00 Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļa (Zāģeru ielā 7, Sarkandaugavā) rīko tematisku pikniku “Tējas rīti Dauderu oāzē”. Rudenī Dauderu komplekss ir sevišķi krāšņs un tajā iespējams piedzīvot cilvēka un vides mijiedarbi.

Muzejs aicina apmeklēt Dauderu oāzi, sniedzot iespēju līdzās jau zināmajam atklāt un pieredzēt arī daudz jauna. Dalības maksa pasākumā – 7,11 EUR. Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti savlaicīgi pieteikties pa telefonu 67392229, 67391780 vai rakstot e-pastu dauderi@lnvm.lv.

Interesenti Dauderu dārzā nesteidzīgā gaisotnē varēs nobaudīt 5 dažādu koku tējas, klausoties pārsteidzošus un neparastus stāstus par Dauderu namu un tā apkārtni, arī par tajā augošajiem kokiem, no kuriem daļa atzīti par dižkokiem. Atbilstoši stāstījuma tēmai tiks piedāvāta gan plaši zināmā liepziedu tēja, gan retāk uzturā lietotās priežu pumpuru, ozolu mizas, kastaņziedu, papeles pumpuru tējas – liela daļa no šiem kokiem joprojām aug Dauderu teritorijā un tika iestādīti vēl nama pirmā saimnieka Ādolfa fon Bingnera dzīves laikā.

Norise sāksies ar īsu ieskatu Dauderu nama vēsturē pirmā stāva ekspozīcijā, tad tās dalībnieki apmetīsies rudenīgi krāšņajā Dauderu dārzā. Muzeja gidi dalīsies ar stāstiem par Dauderu namu un tam piegulošo parka teritoriju, uz kuru kungu ģimenes locekļi varēja lūkoties gan no villas terases un balkona, gan no rotondas, kas parka stūrī atrodas vēl šodien. Plašāks skats uz apkaimi Mežaparka virzienā pavērās pa nama bibliotēkas un arī pa blakus esošās dāmu istabas logiem. No abiem skatu punktiem joprojām uzlūkojama tolaik dārzā iestādītā zirgkastaņa. Šis koks tika ļoti iecienīts, stādīts parkos un pilsētu apstādījumos, izņēmums nebija arī Rīgas galvenā dārznieka Georga Kūfalta 19. gadsimta beigās izveidotais Dauderu dārzs.

Cilvēka un dabas mijiedarbības kontekstā pasākuma gidi aicinās pievērst uzmanību arī Dauderu namam tai pašā laikaposmā speciāli veidotajām logu vitrāžām par augu un dzīvnieku tēmām. Tās sasaucas ar Eiropas medību piļu interjeru stilistiku, kur svarīga nozīme ir dabas cildinājumam, radot īpaša svinīguma un naiva idilliskuma noskaņu.

Dauderu nama, kā arī tā dārza un parka bagātā vēsture atspoguļo visas Rīgas un Latvijas vēstures gaitu. Ēka celta 1897. gadā kā alusdarītavas “Waldschlößchen” (mūsdienās “Aldaris”) īpašnieka Ādolfa fon Bingnera ģimenes villa, bet no 1937. līdz 1940. gadam savrupnams ar tam pieguļošo dārzu un parku tika labiekārtots kā vērienīga Valsts un Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa vasaras rezidence. Padomju okupācijas laikā ēka tika pielāgota aģitpunkta un bērnudārza vajadzībām, bet kopš Trešās atmodas ēkā pastāv muzejs. 2010. gadā  Dauderi kļuva par Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļu, kurā pēdējos gados aktīvi veikta ekspozīcijas atjaunošana un modernizācija.

Dauderu parks priecē ar pārdomātiem, saskanīgiem apstādījumiem un interesantu reljefu, raksturojot sava laika elites priekšstatus par ērtu dzīvi pilsētā. Šī gada jūnija beigās tika pabeigti Dauderu parka pārbūves darbi un atjaunotais parks no jauna atklāts apmeklētājiem. Tas papildināja muzeja piedāvājumu klāstu, veiksmīgi iekļaujoties jau šobrīd muzeja vadībā notiekošajās ekskursiju un tematisku pasākumu programmās.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI