DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas zinātnieki un uzņēmumi plāno sadarboties ar starptautisko mikroelektronikas asociāciju

No 27. līdz 29. augustam Latvijā vizītē ieradīsies starptautiskās mikroelektronikas asociācijas «SEMI Europe» delegācija prezidenta Laith Altimime vadībā, lai iepazīstos ar Latvijas zinātnieku un uzņēmumu veikumu mikročipu tehnoloģiju attīstībā un apspriestu ciešāku sadarbību, sekmējot Latvijas un visas Eiropas konkurētspēju globālajā pusvadītāju vērtību ķēdē.

L. Altimime viesosies RTU, lai tiktos ar universitātes vadību un Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes Fotonikas, elektronikas un elektronisko sakaru institūta pētniekiem, kuri jau piesaistījuši pasaules zinātnes un uzņēmējdarbības vides interesi ar savu veikumu silīcija fotonikas čipu attīstībā, tajā skaitā vairākiem pasaules rekordiem datu centru starpsavienojumu tehnoloģijās.

«SEMI Europe» prezidents vizītes laikā tiksies arī ekonomikas ministru Viktoru Valaini un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadību, Latvijas Universitātes (LU), Ventspils Universitātes, LU Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) un Elektronikas un datorzinātnes institūta pārstāvjiem, kā arī apmeklēs vairākus uzņēmumus, tostarp «HansaMatrix», «Lightspace Technologies» un «Latvijas Mobilais Telefons» (LMT). Viņam plānotas tikšanās arī ar uzņēmumu «RD ALFA Microelectronics», «Wiseberg Technology», «Bitlake Technologies», «Falcon Sapphire» un «OG Sens» pārstāvjiem.

«Ekonomikas ministrija ir atzinusi, ka mikročipu nozarei Latvijā ir ievērojams attīstības potenciāls un sadarbībā ar nozari, tās vadošajiem ekspertiem un citām ministrijām izstrādājusi informatīvo ziņojumu «Par Latvijas iespējām pusvadītāju tehnoloģiju attīstības nozarē», kas drīzumā tiks skatīts valdībā. Latvijas izcilība modernāko tehnoloģiju un inovāciju jomās ir viens no priekšnoteikumiem straujākai valsts ekonomiskajai attīstībai, un skaidrs, ka mūsu iekļaušanās globālajā pusvadītāju vērtības ķēdē būtu svarīgs pienesums Latvijas kā modernas un inovatīvas ekonomikas attīstībai un starptautiskajai reputācijai,» uzsver ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

Eiropas Savienības (ES) Mikročipu akts paredz, ka katrā dalībvalstī nepieciešams izveidot pusvadītāju kompetenču centru, tā sekmējot ES suverenitāti un pašapgādi pusvadītāju tirgū. Kompetenču centru Latvijā iecerēts veidot RTU, kuras stratēģiskais mērķis ir iet soli tālāk un izveidot mikroshēmu dizaina un testēšanas laboratoriju, kas apkalpotu mikroshēmu ražotājus. Dizaina un testēšanas posms mikroshēmu vērtības ķēdē šobrīd veido apgrozījuma lielāko daļu, un Latvijai šajā jomā ir unikālas priekšrocības attiecībā pret tuvākajiem kaimiņiem – kompetenti speciālisti un sagatavotas tehnoloģijas. Laboratorijas izveidei no valsts puses nepieciešamas ap 45 milj. eiro lielas investīcijas. V. Valainis jau ir paudis Ekonomikas ministrijas gatavību uzņemties atbildību par vērienīgā projekta tālāko virzību un nepieciešamā finansējuma atrašanu – vai nu ES fondu programmu pārdales vai valsts budžeta investīciju veidā.

Lai attīstītu mikročipu jomu, 2022. gada izskaņā RTU, Ekonomikas ministrija, Latvijas Darba devēju konfederācija, LU, LMT, «Mikrotīkls», «Tet», VAS «Elektroniskie sakari» un Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde parakstīja saprašanās memorandu. Pēc LIAA pasūtījuma RTU un LU CFI zinātnieki ir veikuši pētījumu par Latvijas iespējām un potenciālu iekļauties globālajā pusvadītāju vērtību ķēdē, vērtējuši

tās ietekme uz Latvijas ekonomiku, izstrādājuši priekšlikumus pētniecības, izglītības un inovāciju un uzņēmējdarbības vides attīstībai. Memoranda partneri vairo politikas veidotāju un sabiedrības izpratni par šo tautsaimniecībai svarīgo jomu, kā arī plāno paplašināt memoranda partneru loku, tostarp ar starptautiskiem uzņēmumiem un organizācijām. Iecerēts, ka memorandam varētu pievienoties arī «SEMI Europe», kļūstot par Latvijas uzņēmumu un zinātnieku balsi Eiropā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI