DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. augustā, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Baltijas ceļam – 35

Publicitātes attēls

Pirms 35 gadiem, 1989. gada 23. augustā, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji apvienojās vēl nebijušā un ļoti drosmīgā akcijā – Baltijas ceļā. Atzīmējot šo vēsturiski nozīmīgo notikumu, kā Latvijā, tā ārvalstīs notiek dažādi atceres pasākumi.

Ārlietu ministrija iepazīstina ar Baltijas ceļa 35. atceres gadskārtai veltītiem pasākumiem ārpus Latvijas, kurus rīko vai piedalās Latvijas diplomātisko pārstāvniecību pārstāvji:

  • Atēnās (Grieķija) septembrī vēstniecības kultūras telpā tiks atklāta izstāde sadarbībā ar biedrību "Radošās Idejas" (https://www.creativeideas.lv/). Izstādē būs apskatāmas 56 dokumentālās fotogrāfijas, kas atceļojušas no visu trīs Baltijas valstu arhīviem. Izstāde top ar biedrības “Radošās Idejas” gādību Eiropas Savienības programmas "Pilsoņi, vienlīdzība, tiesības un vērtības" (CERV) projekta “Baltijas ceļš” ietvaros.

Izstāde tiešsaistē: https://rememberbacha.eu/project-implementation/photograph-exhibition/

  • Bergenā (Norvēģija) 23. augustā plkst. 18 Bergenas Adventistu baznīcā skanēs koncerts "Tava sirds ir Tavas mājas". Koncerta dalībniekus uzrunās Latvijas vēstnieks Norvēģijā Mārtiņš Klīve. Koncertā piedalīsies Ventspils kultūras centra sieviešu koris "Venda", Norvēģijas koris "Aria", Norvēģijas koris "Sandviken kantori", Bergenas latviešu koris, Igaunijas diasporas koris, Lietuvas diasporas koris un Ukrainas diasporas koris no Norvēģijas.
  • Berlīnē (Vācija) Latvijas vēstniecība kopā ar Igaunijas un Lietuvas vēstniecībām Vācijā Baltijas ceļa 35. gadadienu atzīmēs 7. novembrī Igaunijas vēstniecības telpās. 

Sarīkojumā Latvijas vēstnieces Vācijā Alda Vanaga klātesošos uzrunās par Baltijas ceļu un tā nozīmi Baltijas valstīm. Būs arī saruna ar visu trīs valstu vēstniekiem, kā arī ekspertiem no Vācijas, kuri papildinās diskusiju ar informāciju par to laiku Vācijā un Berlīnes mūra krišanu. Vakara noslēgumā būs džeza koncerts, kurā uzstāsies unikāls džeza trio ar mūziķiem no visām trim Baltijas valstīm – Tomu Rudzinski no Latvijas, Jāku Soāru  (Jaak Sooäär) no Igaunijas un Dominiku Višņausku (Dominykas Vysniauskas) no Lietuvas.

  • Helsinkos (Somija) visu augustu Baltijas valstu vēstniecību rīkota foto izstāde  ”Baltijas ceļam 35 Somijas laikraksta ”Helsingin Sanomat” ēkā Sanomatalo(Töölönlahdenkatu 2). Izstāde Helsinkos tapusi, sadarbojoties trim Baltijas valstu vēstniecībām Somijā un lielākajam Somijas laikrakstam ”Helsingin Sanomat. Materiāli vēsta par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tautu cīņu par valstiskuma atjaunošanu, Baltijas valstu vienotību, kā arī par lielāko nevardarbīgas pretošanās un mobilizēšanās akciju, kas apliecināja Baltijas tautu spēku un pārliecību cīnīties par valstu neatkarības  atjaunošanu. Sanomatalo atrodas starp Odas bibliotēku un Centrālo Dzelzceļa staciju, un izstāde ir brīvi pieejama visiem apmeklētājiem “Helsingin Sanomat” redakcijas darba laikā. 23. augustā Sanomatalo foajē Baltijas valstu vēstniecības rīko pop-up muzikālu brīdi ar leģendārās dziesmas ”Atmostas Baltija” latviešu-somu koris ”Ziemeļmeita” izpildījumā. Apmeklētājiem dota iespēja baudīt arī Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ražotu saldējumu.
  • Kopenhāgenā (Dānija) 28. augustā plkst. 20.00 Vor Frelsers kirke ērģeļnieka D. Hiksa ērģelmuzikas koncerts. Vairāk šeit: https://landing.churchdesk.com/da/e/26612923/Vor-Frelsers-Orgelfestival-2024---James-D.-Hicks-(US):-Markering-af-baltisk-fredsdemonstration-i-1989?utm_medium=Widgets&utm_campaign=alle-begivenheder
  • Kvareli (Gruzija) 23. augustā Latvijas vēstniece Gruzijā Edīte Medne apmeklēs Gruzijas “EuroClub Kvareli/Euro-Atlantic Center” Kahetijas reģionā, lai tiktos ar reģiona Euro kluba biedriem un uzstātos ar “Baltijas ceļam 35” sagatavotu prezentāciju. Tikšanās laikā vēstniece informēs klātesošos par Baltijas valstu kopīgo cīņu par neatkarību, tās atgūšanu un izaicinājumiem, kā  arī informēs par Latvijas ieguvumiem un sasniegumiem Eiropas Savienības dalībvalsts statusā.
  • Malmē (Zviedrija) 23. augustā Latvijas goda konsuls Skonē, sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas goda konsuliem, rīko Baltijas ceļa atceres pasākumu. Malmes Stortorget laukumā notiks tautas manifestācija, kurai sekos igauņu, latviešu un lietuviešu koru uzstāšanās.
  • Mullingarā (Īrija) 25. augustā jubilejai, Baltijas valstu Īrijā kopienas organizē “Baltijas dienas festivālu”, kurā piedalās ar Latvijas vēstniecība Īrijā. Vairāk par pasākumu var uzzināt šeit: https://www.facebook.com/profile.php?id=61558727213207
  • Parīzē (Francija) Latvijas vēstniecība Francijā, sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas vēstniecībām, īsteno Baltijas ceļa piemiņas veicināšanas projektu.

Oktobrī, sadarbojoties ar Parīzes pilsētas domi kā projekta līdzautori, Parīzē, pie metro pārvada pār Sēnas upi Le pont Rouelle,  kur netālu atrodas viena no Brīvības statujas kopijām, tiks novietota informatīva plāksne par Baltijas ceļu.

1989. gada 23. augustā Parīzē notika gājiens - manifestācija, no Trokadero laukuma līdz Brīvības statujai. Tajā piedalījās Baltijas valstis, Polija, Čehija, Ukraina, Rumānija, Vjetnama, Kambodža un citi mūsu draugi. Tam par godu tika izvēlēta vieta netālu no Brīvības statujas, kur izvietot plāksni. Tas ir pirmais objekts, kas tiešā veidā atsaucas uz Baltijas valstu vēsturi.

  • Prāgā (Čehija) 16.-29. septembrim starptautiskā izstāde “Akcija BALTIJAS CEĻŠ – VIENOTI BRĪVĪBAI”.
  • Vankūverā (Kanāda) 24. augustā Igauņu baznīcas fonda zālē (Estonian Church Foundation Hall), atzīmējot Baltijas ceļa 35. gadadienu, notiks ansambļa Mägi koncerts un baltiešu kopienas organizētas vakariņas. Vēstnieks K. Ozoliņš svinīgā sarīkojuma dalībniekiem nosūtīs vēstījumu. Sīkāka informācija par pasākumu: https://tockify.com/latviansincanada/detail/275/1724529600000
  • Vašingtona (ASV) 23. augustā Latvijas, Igaunijas un Lietuvas vēstniecības ASV sadarbībā ar Komunisma upuru muzeju un Baltijas valstu diasporas organizāciju apvienību JBANC rīko Baltijas ceļa 35 gadu atceres pasākumu McPhersons skvērā Vašingtonā pretī Komunisma upuru muzejam. Dalībniekus uzrunās Baltijas valstu vēstniecību ASV pārstāvji un pasākuma organizētāji. Aicināti piedalīties atceres pasākumā ar simbolisku Baltijas ceļa atveidi ir Baltijas valstu diasporas organizāciju pārstāvji, ASV bāzēto vēstniecību un ASV Kongresa pārstāvji, tostarp no Baltijas valstu atbalsta grupas līdzpriekšsēdētāju birojiem, kā arī citi interesenti.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI