DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Baltijas valstis ir pilnībā gatavas sinhronizācijai ar kontinentālās Eiropas elektrotīklu

Publicitātes foto

Baltijas valstis ir pilnībā gatavas sinhronizēties ar kontinentālās Eiropas elektrotīklu nākamā gada februārī. To šodien Jūrmalā, Latvijā, paziņoja Lietuvas, Latvijas un Igaunijas enerģētikas ministri Dainius Kreivys, Kaspars Melnis un Kristen Michal. Ministri apsprieda sinhronizācijas projektu īstenošanas gaitu un pēdējos sagatavošanās darbus.

Izvērtējot progresa ziņojumu, ministri konstatēja, ka sagatavošanās darbi Baltijas elektroenerģijas sistēmas sinhronizācijai norit saskaņā ar plānu. Tuvākajās nedēļās Baltijas valstu pārvades sistēmu operatori (PSO) informēs pārējās puses par savu kopīgo lēmumu nepagarināt BRELL līgumu un izstāties no UPS sistēmas1. Pēc BRELL līguma nepagarināšanas Baltijas valstis 2025. gada februārī veiks izolētu sistēmas darba testu un sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas tīkliem.

Dokumentus, ar kuriem tika noslēgta šī vienošanās, Baltijas valstu premjerministri un PSO parakstīja pirms gada.

Baltijas valstis ir konsekventi gatavojušās šim solim. Par enerģētiku atbildīgie Baltijas valstu ministri vienoti paziņoja: "Mēs atzinīgi vērtējam mūsu vienotību, īstenojot mūsu kopīgos enerģētiskās drošības mērķus un īstenojot projektus saskaņā ar plānu".

Sanāksmes otrajā daļā, apspriežot veidus, kā veicināt atjaunojamo energoresursu izmantošanu Baltijas valstīs, tika prezentēts katras Baltijas valsts nacionālā enerģētikas un klimata plāna izstrādes progress. Kopīgajā sanāksmē tika izklāstīti arī Baltijas enerģētikas politikas mērķi līdz 2040. gadam, infrastruktūras noturība un iespējamās regulējuma izmaiņas Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbībā.

Baltijas valstu ministri regulāri tiekas katru gadu, lai nodrošinātu vienotu dialogu par kopīgiem Baltijas valstu izaicinājumiem, jo īpaši saistībā ar energoapgādes drošību un atjaunojamās enerģijas pieaugošo nozīmi.

_________________

1 UPS sinhronais tīkls, kas apvieno Krievijas vienoto energosistēmu, kā arī vairākas bijušās PSRS valstu energosistēmas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI