DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. maijā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Jaunsardzes centrs rīko sanāksmi par valsts aizsardzības mācības īstenošanu 

Šī gada 9. maijā Jaunsardzes centrs rīkos sanāksmi Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas ģenerāļa Klinsona zālē, Ezermalas ielā 8b, Rīgā, lai informētu Latvijas izglītības iestāžu pārstāvjus par valsts aizsardzības mācības (VAM) ieviešanu no 2024./2025. mācību gada. Sanāksmi, ar uzrunu klātesošajiem, atklās aizsardzības ministrs Andris Sprūds. 

Sanāksmes mērķis ir pārrunāt ar Latvijas izglītības iestāžu pārstāvjiem VAM īstenošanu. Ar pieredzi mācību priekšmeta ieviešanā un realizēšanā dalīsies četras izglītības iestādes – Rīgas 66. vidusskola, Rīgas 93. vidusskola, Siguldas Valsts ģimnāzija un Saldus tehnikums. 

Paredzēts, ka sanāksmē klātienē piedalīsies pārstāvji no 70 vidējās izglītības iestādēm. Sanāksmē būs pārstāvētas gan tās izglītības iestādes, kuras VAM jau realizē, gan tās, kuras VAM ieviesīs no nākamā mācību gada. 

Jau iepriekš ziņots, ka VAM tika ieviesta 2018. gadā kā pilotprojekts 13 Latvijas izglītības iestādēs. 2023./2024. mācību gadā VAM kā izvēles mācību priekšmetu māca 182 Latvijas izglītības iestādēs, kurās to apgūst vairāk kā 15 tūkstoši izglītojamo no visas Latvijas. 

VAM tiek īstenots kā obligāts mācību priekšmets vispārizglītojošās un profesionālās vidējās izglītības iestādēs divu mācību gadu ietvaros. VAM izglītojamajiem ir iespēja brīvprātīgi piedalīties VAM nometnēs. 

VAM mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā. 

2020. gada 3. decembrī Saeima pieņēma VAM un Jaunsardzes likumu, kas paredz, ka no 2024. gada 1. septembra VAM priekšmeta apguve vidējās izglītības programmās būs obligāta. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI