DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Austrumu slimnīcā apmāca Ukrainas mediķes

Publicitātes foto

Šonedēļ, no 2024. gada 9. līdz 12.aprīlim, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) stacionārā “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” mācību un pieredzes apmaiņas vizītē ieradušās četras mediķes no Harkivas apgabala tuberkulozes dienesta Ukrainā, lai apgūtu tuberkulozes pacientu ārstēšanas un aprūpes jaunākās metodes, kā arī efektīvāk organizētu ambulatoro medicīnisko palīdzību pacientiem kara skartajā valstī, kur nodrošināt stacionāro ārstēšanu bieži nav iespējams. 

Vizītes un apmācību mērķis ir ne tikai apgūt jaunākās zināšanas un metodes tuberkulozes pacientu aprūpē, bet arī apzināt un uzsākt pāreju no tradicionālās ārstēšanas stacionārā uz ambulatoro ārstēšanas pieeju. Mediķes ieradušās no Harkivas apgabala, kas bieži cieš no Krievijas uzbrukumiem, tāpēc ārstēšanās stacionārā šajā teritorijā kara apstākļos ne vienmēr ir pieejama un mediķiem jāmeklē nestandarta un radoši risinājumi arī tuberkulozes ambulatorai ārstēšanai, kam, tāpat kā jebkurai infekcijas slimībai, kara apstākļos ir augstākas izplatības risks.  

Līga Kukša, stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja, Pasaules veselības organizācijas (PVO) sadarbības centra vadītāja: “Mūsu kolēģes no Ukrainas iepazīs efektīvākās metodes un labāko praksi tuberkulozes apkarošanā un turpmāk pielietos iegūtās zināšanas savā ikdienas darbā, organizējot veselības aprūpes procesus tuberkulozes pacientiem Harkivas apgabalā. Tas neapšaubāmi ir grūts un sarežģīts, bet ārkārtīgi nepieciešams uzdevums arī kara apstākļos. Šī ir arī iespēja turpmāk attīstīt veselības aprūpes sistēmu, nodrošinot efektīvāku un pacientiem draudzīgāku pieeju tuberkulozes ārstēšanai, kas īpaši būtiski tieši kara situācijā, kad stacionārā ārstēšana ir nepieejamāka. Esmu patiešām iespaidota un gandarīta par Ukrainas mediķu apņēmību turpināt uzlabot veselības aprūpes standartus tuberkulozes pacientiem un nodrošināt labāku ārstēšanu un aprūpi pacientiem Ukrainā. ” 

Atgriežoties Harkivā,  Ukrainas mediķes Tetiana Synenko, Svitlana Sumets, Svitlana Tiahlo un Yulia Timoshenko ir apņēmības pilnas dalīties ar Latvijā  iegūtajām zināšanām un pieredzi, lai uzlabotu tuberkulozes pacientu ārstēšanu un aprūpi savā reģionā un valstī.   

Tuberkuloze kā sabiedrības veselības problēma savu aktualitāti nav zaudējusi – globālā situācija, notikumi pasaulē un sociālekonomiskie apstākļi joprojām liek konstatēt tuberkulozes epidemioloģisko apdraudējumu. Tuberkuloze vēl aizvien ir viena no nāvējošākajām infekcijas slimībām. Katru dienu pasaulē vidēji 4400 cilvēku zaudē dzīvību tuberkulozes dēļ, un aptuveni 30 000 cilvēku saslimst ar šo novēršamo un ārstējamo slimību. Covid-19 pandēmija, karš un konflikti pasaulē, kā arī sociāli ekonomiskā nevienlīdzība ir būtiski faktori, kas ietekmējuši gadu gaitā sasniegto progresu cīņā par tuberkulozes izskaušanu un radījuši vēl lielāku slogu slimības skartajiem cilvēkiem, īpaši neaizsargātākajās sabiedrības grupās. 

Ukrainas mediķu vizīti organizē un atbalsta: Austrumu slimnīca, PVO sadarbības centrs Latvijā, Latvijas tuberkulozes apkarošanas biedrība, PVO Ukrainas birojs, TBnet akadēmija un biedrība "Tavi draugi". 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI