DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Centrs MARTA par JVLMA

Centrs „MARTA“ pieprasa rīcību Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai, Saeimas Juridiskajai komisijai un Tieslietu ministrijai saistībā ar seksuālās uzmākšanās gadījumiem JVLMA! 

Centrs „MARTA“ cieši seko līdzi notikumu attīstībai saistībā ar Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā notikušo seksuālo vardarbību pret studentēm un tās sistemātisku ignorēšanu. Centrs „MARTA“ Uzskata to par kliedzošu apliecinājumu sociālai realitātei par sistemātiskiem sieviešu tiesību aizsardzības trūkumiem šādos jautājumos, un to vairs nedrīkst ignorēt no valsts institūciju un augstskolas puses. Centrs „MARTA“ ir nosūtījis vēstuli Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijai, Saeimas Juridiskajai komisijai un Tieslietu ministrijai ar aicinājumu uz tūlītēju rīcību. 

Centrs MARTA vēstulē lūdz Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijai, Saeimas Juridiskajai komisijai un Tieslietu ministrijai, savas kompetences ietvaros uz aktīvu rīcību seku novēršanai un preventīvo soļu veikšanai atbilstoši likuma "Par Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu" pielikuma (t.s. Stambulas konvencijas) 40. pantam, kas valstij uzliek par pienākumu paredzēt sodus par seksuālu uzmākšanos un aktīvi rīkoties efektīvai sieviešu tiesību aizsardzībai tādos gadījumos. Vēstulē aicinām: 

  1. Nekavējoties augstskolā virzīt rektora atcelšanu atbilstoši Augstskolu likuma 17. panta devītajai daļai;
  2. Konkrēto gadījumu izmeklētos notikumus izmantot kā pamatu seksuālās uzmākšanās noziedzīgā nodarījuma ieviešanai Krimināllikumā;
  3. Uzlikt par pienākumu izstrādāt un ieviest rīcībpolitiku ar konkrētām vadlīnijām publiskām institūcijām šādu gadījumu novēršanai un sekām, ja tādi tiek atklāti, ievērojot pasniedzēju kā autoritātes personas rīcības pazemojošās un stigmatizējošās sekas, kas skar sievietes tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, godu un cieņu, kā arī fizisko un morālo integritāti. 
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI