DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Pirmo reizi RĪGAS MEŽU Juglas mežniecībā, pie Ulbrokas, meža darbus veiks ar dabai saudzīgāku mazgabarīta tehniku  

Publicitātes foto

Liekot lielāku akcentu uz dabai saudzīgākas tehnikas izmantošanu meža darbos, SIA “Rīgas meži” Juglas mežniecībā pirmo reizi pilotprojekta ietvaros mežizstrādi veiks ar mazgabarīta tehniku. Darbi notiks priežu audzē pie Ulbrokas, tos plānots uzsākt šajā nedēļā. 

Salīdzinot ar ierasto pieeju, ar mazāku tehniku veiktie darbi ir dabai saudzīgāki, jo tā ir mazāka, vieglāka, ar labākām spējām manevrēt. Tā rezultātā iespējams nodrošināt arī labāku mežaudzes pakāpenisku (proporcionālu) attīstību. Turklāt mazgabarīta tehnika teju neatstāj rises un pēc dažiem mēnešiem faktiski nav redzams, kur ir strādāts.  

Darbu mērķi priežu audzē pie Ulbrokas:  

  • uzlabot meža kvalitāti un augšanas apstākļus paliekošajiem kokiem, kā arī veicināt mežaudzes atjaunošanos. Tādēļ pamatā tiks cirsti bojāti, nekvalitatīvi, nomākti un slimi koki, 
  • izveidot pievilcīgu meža ainavu, veicināt atpūtas iespējas iedzīvotājiem, kā arī saglabāt bioloģisko daudzveidību. 

Darbu veids: kopšanas cirte. 

Darbu plānotais laiks: 2024.gada marts.  

Platība: apm. 9 ha (pie Ulbrokas, Ropažu novadā, Juglas mežniecības Ķivuļu apgaitā, 261. un 239. kvartālu daļās).  

Uzmanību: Darbu laikā lūgums būt piesardzīgiem un netuvoties tehnikai! 

Šī meža kopšana pie Ulbrokas ir turpinājums iepriekš – 2021. gada beigās un 2022. gada sākumā veiktajiem darbiem. Tie notika atbilstoši uzņēmuma “Meža apsaimniekošanas plānam”, šai mežaudzei izstrādātajam ainavu dizaina plānam un pašvaldības teritorijas plānojuma funkcionālajam zonējumam 

Par mežizstrādes darbiem “Rīgas mežos”  

Veicot mežizstrādi, “Rīgas meži” arvien lielāku uzmanību pievērš tam, lai darbi tiktu veikti pēc iespējas saudzīgāk dabai, kā arī efektīvāk.  

Piemēram, gada sākumā darbi ar šo mazgabarīta tehniku jau veikti “Rīgas mežu” Tīreļu mežniecībā, Jaunolaines pusē. Rezultāti liecina, ka tie noritēja saudzīgāk pret dabu, operatīvāk, kā arī lietderīgāk no saimnieciskā viedokļa.  

Savukārt “Rīgas mežu” apsaimniekotajā “Mežaparkā”, kur pašlaik notiek mežizstrāde, zari un kokmateriāli no meža uz celiņu malām tiek pievesti ar saudzīgāku mazgabarīta tehniku – “Dzelzs zirgu”.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI