DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Maksātnespējas procesa administrators ilgstoši pārsniedz pilnvaras un pārskaita sev parādnieka naudu 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nodevis Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai kriminālprocesu, kurā ieguvis pietiekamus pierādījumus maksātnespējas procesa administratora iespējamai ilgstošai dienesta pilnvaru pārsniegšanai mantkārīgā nolūkā. Pierādījumi liecina, ka maksātnespējas procesa administrators divu gadu garumā parādsaistībās esošā uzņēmuma finanšu līdzekļus pārskaitījis sev, nevis atbilstoši normatīvo aktu prasībām noguldījis kredītiestādes parādnieka kontā.  

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā noskaidroja, ka maksātnespējas procesa administrators, kas ir valsts amatpersona, nerīkojās kā krietns un rūpīgs saimnieks, kam uzticēts pārvaldīt parādnieka, t.i., ar kriptovalūtas jomu saistītā uzņēmuma, mantu un finanšu līdzekļus. 

Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka valsts amatpersona bez tiesiska pamata pārskaitīja parādnieka naudu gan uz saviem privātajiem bankas kontiem, gan uz sev piederošā uzņēmuma, kas specializējas juridisko pakalpojumu sniegšanā, bankas kontu. Tādējādi amatpersona veica dienesta pilnvaru pārsniegšanu mantkārīgā nolūkā, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 317. panta otrajā daļā. Apzinoties savas nelikumīgās rīcības sekas, valsts amatpersona visus prettiesiski iegūtos naudas līdzekļus atgrieza kreditoram. 

KNAB vērš uzmanību, ka maksātnespējas procesa administratora primārais pienākums maksātnespējas procesā ir sekmēt finansiālās grūtības nonākušā uzņēmuma saistību izpildi. To nosaka Maksātnespējas likums. Savukārt likums “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” paredz pienākumu valsts amatpersonai veikt amata pienākumus, izslēdzot mantisko vai citu personisko ieinteresētību.  

Maksātnespējas procesa administratora dienesta pilnvaru pārsniegšanai ir ne tikai juridiskas sekas, bet arī vairāki citi negatīvi aspekti. Šāda veida noziedzīgie nodarījumi grauj sabiedrības uzticību valsts pārvaldei un maksātnespējas procesu sistēmai. Cita starpā tas kaitē arī kreditoru interesēm un mazina Latvijas vērtību ārvalstu investoru acīs. 

KNAB maksātnespējas procesa administratora veiktos noziedzīgos nodarījumus izmeklēja 2023. gada 6. novembrī uzsāktā kriminālprocesā. KNAB 29. februārī nosūtīja krimināllietas materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas turpmāko virzību. 

KNAB vērš uzmanību, ka kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI