DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
10
10

Valdība atbalsta pāreju uz divu veidu cietumu sistēmu Latvijā  

Otrdien, 27. februārī, Ministru kabinets apstiprināja Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā, kas paredz pāreju uz divu veidu cietumu sistēmu un arī citus būtiskus brīvības atņemšanas soda izpildes regulējuma pilnveidojumus, kas soda izpildes procesu padarīs raitāku un efektīvāku. 

Līdz šim Latvijā pastāvēja trīs veida brīvības atņemšanas iestādes – slēgtais, daļēji slēgtais un atklātais cietums. Grozījumi paredz turpmāk brīvības atņemšanas soda izpildi Latvijā īstenot tikai divu veidu cietumos – slēgtajā un atklātajā.  

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norāda: “Šādai pārejai būs vairāki būtiski ieguvumi. Ārvalstu pieredze liecina, ka divu cietuma veidu sistēma ir plaši izplatīta, vienkārša un saprotama, kā arī valstij prasa mazākus administratīvos resursus. Tas palīdzēs soda izpildes procesu padarīt raitāku un efektīvāku, notiesātajam ātrāk nonākot tajā soda izciešanas režīma pakāpē, kurā ir iespējama intensīvāka iesaiste resocializācijas pasākumos. Pēc veiksmīgas resocializācijas cilvēkam būs iespēja pretendēt uz nosacītu pirmstermiņa, tai skaitā ar elektronisko uzraudzību, atbrīvošanu un atgriezties sabiedrībā kā likumpaklausīgam iedzīvotājam, mazinot noziedzīgas uzvedības riskus nākotnē. 

Grozījumi paredz būtiskas jaunās cietumu sistēmas atšķirības, piemēram, jaunus kritērijus  soda izciešanas uzsākšanai – tiek paredzēta soda izciešanas uzsākšana arī slēgtā cietuma augstākajā pakāpē. Notiesātie pie soda uzsākšanas tiks iedalīti pēc izdarītā nozieguma smaguma, piespriestā soda ilguma, soda veida un vainas formas. Iedalīšana grupās novērsīs situāciju, kad lielākā daļa notiesāto sodu uzsāk slēgtā cietuma zemākajā pakāpē, kur ir viszemākā iespēja iesaistīties resocializācijā. 

Šobrīd norisinās arī jaunā Liepājas cietuma kompleksa būvniecība, kas ir valstiskas nozīmes projekts. Jaunais cietums ietvers gan slēgto, gan atklāto cietumu un ar kura darbības uzsākšanu tiks aizsākta pilnīgi jauna, pilnveidota soda izpildes sistēma Latvijā. Plānots, ka jaunā Liepājas cietuma būvniecība tiks pabeigta līdz 2025. gada septembra beigām.    

Plānots, ka pāreja uz divu veidu cietumu sistēmu notiks 2024. gadā. Lai reforma stātos spēkā,  Saeimai jāskata grozījumi trijos lasījumos.  

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI