DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. februārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ministre I. Bērziņa apmeklē DIO šķirošanas centru

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa 1. februārī, kad aprit divi gadi kopš dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas darbības uzsākšanas Latvijā, apmeklēja SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” (DIO) iepakojumu uzskaites un šķirošanas centru, lai iepazītos ar līdz šim paveikto.

Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministre Inga Bērziņa: “Kopš depozīta sistēmas ieviešanas Latvijā, dzērienu ražotāji, tirgotāji un sabiedrība ir pilnvērtīgi iesaistījušies sistēmā un vienlaikus snieguši savu ieguldījumu apkārtējās vides aizsardzībā. 2023. gadā ir sasniegts lielisks rezultāts, pārstrādājot 83% PET pudeļu, kas liecina, ka mērķis efektīvi pārvaldīt visbiežāk sastopamos dzērienu iepakojumus ir sasniedzams. Arī manā ģimenē iepakojumu nodošana ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas paradumu, apzinoties, ka tā ir ekoloģiski draudzīga un ilgtspējīga dzīvesveida sastāvdaļa.”

Depozīta sistēmas pirmajā gadā iedzīvotājiem bija iespējas nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) iepakojumus, kuros iepildīti bezalkoholiskie, visa veida alus un citi alkoholiskie (līdz 6%) dzērieni. Savukārt no 2023.gada 1. janvāra depozīta sistēmā var nodot arī sīrupa un alkoholisko kokteiļu, kas veidoti uz spirta bāzes (ar alkohola saturu līdz 15%), stikla, plastmasas (PET) un skārdeņu iepakojumus, kā arī visu veidu alkoholiskos dzērienus plastmasas (PET) pudelēs vai skārdenēs.

Sistēmas otrajā darbības gadā DIO pārstrādei sagatavojis kopumā vairāk nekā 16 930 tonnas depozīta iepakojumu – 6650 tonnas PET iepakojumu, 1680 tonnas alumīnija un 8600 tonnas stikla. Savukārt ražotājiem atkārtotai uzpildei atgriezti 65 miljoni atkārtoti uzpildāmo (AU) stikla pudeļu – jāpiebilst, ka Latvijā ir viena no retajām depozīta sistēmām pasaulē, kas nodrošina universālo stikla pudeļu centralizētu savākšanu un nodošanu plašam ražotāju lokam atkārtotai uzpildei. Šobrīd AU universālās jeb standarta pudeles formu lieto 28 dažādi dzērienu ražotāji.

“Priecājamies, ka depozīta sistēmai tik nozīmīgā dienā varam pie sevis uzņemt ministri un iepazīstināt viņu ar sistēmas darbību, kā arī depozīta iepakojumu šķirošanas centra aizkulisēm, kurā ik dienu tiek apstrādāts vidēji 1,1 miljons depozīta iepakojuma vienību. Depozīta sistēma ir ne tikai ērts un praktisks rīks, ar kura palīdzību veicinām aprites ekonomiku – tas ir domāšanas veids, kas ļauj uz iepakojumu paskatīties nevis kā uz atkritumu, bet gan vērtīgu resursu. Mūsu pērn veiktā pētījuma rezultāti rāda, ka vairākums Latvijas iedzīvotāju (79%) piekrīt apgalvojumam, ka depozīta sistēma veicina atbildīgu attieksmi pret vidi. Turpināsim ciešu sadarbību ar ministriju, lai šī pozitīvā tendence nākotnē turpinātu pieaugt,” komentē SIA Depozīta Iepakojuma Operators valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

"Turpinot darbu pie depozīta sistēmas darbības uzlabošanas, pagājušajā gadā 15 depozīta pieņemšanas vietās esošie taromāti tika modernizēti, nomainot tos ar jaudīgākiem modeļiem. Tāpat varam izmantot pagājušā gada nogalē Latvijā uzstādītos pirmos 2 beramtaromātus, kuros iedzīvotāji var ērti nodot līdz pat 100 PET iepakojumiem un skārdenēm vienlaikus. Arī turpmāk veicināsim augstu depozīta sistēmas efektivitātes un pieejamības nodrošināšanu, nodrošinot ilgtspējīgu un videi draudzīgu iepakojuma apsaimniekošanas sistēmu, kurai ir pozitīva ietekme uz mūsu dzīves kvalitāti un apkārtējo vidi,”  uzsver Valsts vides dienesta ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Andris Ķēniņš.

Depozīta sistēma Latvijā darbojas no 2022. gada 1. februāra. Tās darbība noris atbilstoši 2021. gada 14. janvārī noslēgtajam līgumam par depozīta sistēmas darbības nodrošināšanu starp Valsts vides dienestu un SIA “Depozīta Iepakojuma Operators”, un Depozīta sistēmas darbības organizēšanas un īstenošanas plānam, kas izstrādāts un apstiprināts atbilstoši Ministru kabineta 2020. gada 11. augusta noteikumiem Nr. 519 “Depozīta sistēmas darbības noteikumi”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI