DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

KP noslēdz pārrunas ar SIA “Vidzemes slimnīca” nolūkā uzlabot publisko iepirkumu procedūru

Publiskām personām – valstij, pašvaldībām un to kapitālsabiedrībām – rīkojot iepirkumus, ir rūpīgi jāizvērtē, lai to izstrādātās prasības veicinātu pēc iespējas vairāk pretendentu dalību tajos, tādējādi nodrošinot efektīvu publisko līdzekļu izmantošanu. Konkurences padome (KP) veica pārrunas ar SIA “Vidzemes slimnīca”, lai veicinātu konkurenci nākamajos tās organizētajos veļas mazgāšanas un ķīmiskās tīrīšanas pakalpojumu iepirkumos. 

KP saņēma sūdzību par 2023. gadā rīkoto SIA “Vidzemes slimnīca” veļas mazgāšanas un ķīmiskās tīrīšanas iepirkumu, kurā bija pieteicies tikai viens pretendents - iepriekšējā līguma izpildītājs, - tostarp vēršot uzmanību uz konkurences samazināšanās dinamiku slimnīcas rīkotajos iepirkumos.  

KP veica sūdzības padziļinātu izpēti un analizēja SIA “Vidzemes slimnīca” visus organizētos iepirkumus, kas saistīti ar veļas mazgāšanas un ķīmiskās tīrīšanas pakalpojumu nodrošināšanu un tajos noteiktajām prasībām kopumā, vērtējot gan pretendentiem noteiktās kvalifikācijas prasības, gan veļas loģistikas nodrošināšanā noteiktos risinājumus. Lai preventīvi novērstu iespējamos konkurences riskus, KP veica pārrunas ar SIA “Vidzemes slimnīca”, aicinot pārskatīt iepirkumu procedūras prakses atbilstību publisko iepirkumu principiem un īstenot konkurences veicināšanas pasākumus nākamajos iepirkumos. 

SIA “Vidzemes slimnīca” pārrunu procedūras laikā apliecināja, ka turpmākajos veļas mazgāšanas un ķīmiskās tīrīšanas pakalpojumu iepirkumos pārskatīs pieredzes prasību formulējumu. Vienlaikus SIA “Vidzemes slimnīca” apņēmās veikt alternatīvu iespēju izvērtēšanu videi draudzīgāka iepirkuma veikšanai, kā arī pirms turpmāko iepirkumu izsludināšanas veikt apspriedi ar tirgus dalībniekiem un konsultēties ar KP. Ņemot vērā sniegto apliecinājumu, KP ar SIA “Vidzemes slimnīca” uzsākto pārrunu procedūru noslēdza. 

*** 

Publiskām personām – valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī to piederošām kapitālsabiedrībām – ir aizliegts kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci. Aizliegums stājās spēkā no 2020. gada 1. janvāra un ir noteikts Konkurences likuma 14.1 pantā. 

Lai nodrošinātu likuma prasību ievērošanu, KP veic pārrunas ar publisko personu vai tai piederošo kapitālsabiedrību. Ja pārrunu laikā netiek panākta likuma prasību ievērošana, nodrošinot konkurencei labvēlīgu rezultātu, KP attiecībā uz publiskām personām piederošām kapitālsabiedrībām var turpināt pārkāpuma lietas izmeklēšanu, pieņemot lēmumu par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu.  

Publiskai personai piederošai kapitālsabiedrībai var tikt piemērots naudas sods līdz 3 % no pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma, bet ne mazāk kā 250 eiro. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI