DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Atgriezties motivē piederības sajūta Latvijai

Aizvadītajā gadā ar remigrācijas koordinatora starpniecību Zemgales plānošanas reģionā atgriezās 118 personas. Savukārt, 149 personas informējušas par savu vēlmi atgriezties.

Salīdzinot ar 2022. gadu, kad Zemgales reģionā atgriezās 97 personas, aizvadītajā gadā vērojama neliela izaugsme. Kā norāda Zemgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Agnese Bokta: “Aizvadītais gads bijis veiksmīgs, ir pieaudzis to personu skaits, kas izvēlējušies atgriezties reģionā.” Lielākoties tie ir cilvēki darbspējīgā vecumā un ģimenes ar bērniem. Savukārt, vēl 57 personas atgriezušās pašas un tikai pēc pārcelšanās griezušās pēc palīdzības pie remigrācijas koordinatora.

Valstu saraksts, no kurienes latvieši atgriežas jau vairākus gadus ir nemainīgs – Lielbritānija, Īrija, Norvēģija, Vācija. Savukārt par mājvietu atgriežoties no dzīves ārvalstīs remigranti biežāk izvēlas Jelgavas novadu un valstspilsētu, taču arī pārējās pašvaldībās vērojams remigrantu pieplūdums, min koordinatore.

Nemainīgi ir arī remigrantu galvenie atgriešanās motivatori – ģimenes, draugu un radu tuvums, māju un piederības sajūta savai valstij.

Tradicionāli lielākā remigrantu aktivitāte vērojama vasaras periodā, kas ir labs laiks, lai bērni spētu aklimatizēties un sagatavotos jaunajam mācību gadam.

Remigrācijas koordinators ik dienas aktīvi komunicē ar tautiešiem ārvalstīs, lai palīdzēt saprast, kādi soļi veicami, lai atgriešanās noritētu veiksmīgāk. Tāpat gada nogalē organizēts klātienes tīklošanās pasākums remigrantu ģimenēm. Liels ieguvums bija iespēja uzklausīt atšķirīgos pieredzes stāstus, izzināt ārvalstu kultūru atšķirības un, protams, savstarpēji iepazīties. “Pasākuma laikā remigranti minēja, ka atzinīgi novērtē izglītības līmeni Latvijā, interešu izglītības plašo piedāvājumu un medicīnas pakalpojumu kvalitāti atbilstoši cenai,” norāda Bokta. Arī šie faktori nereti ir izšķiroši lēmuma pieņemšanā par labu atgriezties Latvijā.

Arī 2024. gadā turpinās aktīva komunikācija ar potenciālajiem remigrantiem, lai rakstu labākos risinājumus un iespējas atgriezties Latvijā. Jau šobrīd ērtākai informācijas apritei un aktualitātēm iespējams sekot https://www.zemgale.lv/lv/remigracija  vai soctīklā Facebook “Atgriezties Zemgalē”.

Būtiski, ka, lai sekmētu remigrāciju, reģionā tiek organizēti arī uzņēmējdarbības konkursi, kuros iespējams iegūt finansiālu atbalstu. Par konkursu Bauskas novadā iespējams uzzināt šeit: https://www.bauskasnovads.lv/lv/jaunums/aicina-pieteikties-konkursam-remigracijas-atbalsta-pasakums-atgriezies-bauskas-novada

Ja arī jūs vai jūsu paziņu lokā ir kāds, kurš vēlas atgriezties Zemgalē, aicinām sazināties ar remigrācijas koordinatori Agnesi Boktu, rakstot uz e-pastu: zemgale@paps.lv. Vai rakstot savu vēstuli soctīklā Facebook īpaši izveidotā lapā “Atgriezties Zemgalē”. Tāpat ērtākai komunikācijas uzsākšanai tīmekļa vietnē www.paps.lv ir pieejama saziņas anketa "Dod ziņu!"

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI