DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

9000 cilvēku uzsāk 2024. gadu, piedaloties izaicinājumā "Neapēd zemeslodi" 

Publicitātes attēls

Līdz ar Jaunā gada iestāšanos sācies ikgadējais dabai draudzīgas ēšanas izaicinājums “Neapēd zemeslodi”, kuram pieteikušies jau vairāk nekā 9000 cilvēku, un dalībnieku skaits turpina pieaugt, informē “Neapēd zemeslodi” organizatore Lilita Kenta. 

Izaicinājuma dalībnieki apgūst un izmēģina dabai draudzīgāku un veselīgu uzturu, ikdienā patērējot mazāk dzīvnieku un vairāk augu izcelsmes produktu. Dalībnieki mēneša garumā ik dienu e-pastā saņem dažādu ēdienu receptes un praktisku informāciju veselīga un dabai draudzīga uztura ieviešanai. Dalībai izaicinājumā ikviens interesents joprojām var pieteikties mājaslapā www.neapedzemeslodi.lv. 

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) iesaka augu valsts uzturu kā ietekmīgu risinājumu klimata krīzei. Augu valsts uzturs ļauj par 75% samazināt zemes platību patēriņu, ūdens piesārņojumu un siltumnīcefekta gāzu emisijas, 2023. gada pētījumā atklāja Oksfordas Universitātes uztura zinātnieki. Tikmēr Latvijā vidējais gaļas patēriņš uz cilvēku vismaz divreiz pārsniedz uztura zinātnieku rekomendācijas. 

Šogad daudzveidīgos augu valsts ēdienus caur “Neapēd zemeslodi” iepazīs arī mūziķi Intars Busulis un Aija Andrejeva, aktrise Ieva Florence-Vīksne, influenceri Lauris Zalāns, Lota Ulmane, Sindija Lozgačova jeb Sindija Lo, Jānis Krīvēns jeb Krivenchy un Edgars Bāliņš, kā arī kulināre Anna Panna jeb Anna Birmane. 

Lai mēneša izaicinājumu varētu paveikt ikviens, dalībnieki var izvēlēties sev piemērotāko apņemšanos – trīs dienas nedēļā ēst veģetāri, katru dienu ēst veģetāri vai izmēģināt pilnībā vegānisku jeb 100% augu valsts uzturu. 

“Nupat arī Latvijā sākam redzēt pirmās nopietnās klimata pārmaiņu sekas, bet to priekšā nav jānolaiž rokas, gluži otrādi – svarīgi ir rīkoties! Samazinot gaļas patēriņu un ieviešot dabai draudzīgākus paradumus virtuvē, ievērojami samazinām savu ekoloģisko pēdu. Un reizē nāk arī pašsajūtas uzlabojumi un aizraujoši pavadīts laiks ar ģimeni un draugiem, kāpēc gan nepamēģināt?” komentē Kenta. 

Izaicinājums ir bezmaksas, un to rīko bezpeļņas sabiedriskā labuma organizācija “Dzīvnieku brīvība”.  

Organizācija “Dzīvnieku brīvība” aicina ikvienu pieņemt jaunā gada apņemšanos dzīvot dabai draudzīgāk, piesakoties izaicinājumam vietnē www.neapedzemeslodi.lv. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI