DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā valsts drošības stiprināšanai

Rīt, 30. decembrī, stāsies spēkā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iniciētie un Tieslietu ministrijas izstrādātie grozījumi Krimināllikumā, kas par valsts drošības apdraudējumu pastiprina kriminālatbildību līdz pat mūža ieslodzījumam, ko turpmāk varēs piemērot par spiegošanas organizēšanu vai vadīšanu.

Krimināllikumā pastiprināta atbildība par noziedzīgiem nodarījumiem, kas vērsti pret valsts drošību, turpmāk par šādiem noziegumiem piemēros ar brīvības atņemšanu saistītus sodus un netiks piemērots sabiedriskais darbs vai naudas sods. Krimināllikumā ietverti arī trīs jauni panti, kas paredz bargus sodus par valsts drošības apdraudējumu – “Palīdzība ārvalstij pret citu valsti vērstā darbībā”, “Spiegošanas organizēšana un vadīšana” un “Aizlieguma pārkāpšana organizēt un veikt militāri taktisku uzdevumu izpildes apmācības, un piedalīties tajās”.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norāda: “Krievijas agresīvās karadarbības Ukrainā laikā īpaša uzmanība jāpievērš Latvijas drošības stiprināšanai. Krimināllikumam un tajā paredzētajai atbildībai ir jābūt atbilstošai pastāvošajam apdraudējumam, tas nedrīkst būt bezspēcīgs salīdzinājumā ar iespējamo kaitējumu valsts drošībai un sabiedrības interesēm. Grozījumi, kas veikti kriminālsodu reformas ietvaros, dod skaidru signālu, ka drošības jautājumi ir absolūta valsts prioritāte un katrs valsts apdraudējums tiks atbilstoši bargi sodīts, lai Latvijas iedzīvotāji varētu justies droši un Latvijas valstiskums netiktu apdraudēts.” 

Turpmāk par apvienošanos organizētā grupā ar mērķi veikt pret Latviju vērstu darbību sodīs ar brīvības atņemšanu līdz 10 gadiem. Par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā varēs piemērot brīvības atņemšanu līdz 20 gadiem, bet par palīdzību ārvalstij pret citu valsti vērstā darbībā varēs piemērot brīvības atņemšanu līdz 8 gadiem. Par spiegošanas organizēšanu un vadīšanu varēs piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu līdz 20 gadiem. Ja tiks pārkāpts aizliegums organizēt un veikt militāri taktisku uzdevumu izpildes apmācības, varēs piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz 5 gadiem.

Visos iepriekš minētajos gadījumos, vainīgajiem varēs piemērot arī papildsodu – mantas konfiskāciju.

Turpmāk Krimināllikums arī paredz, ka gadījumā, ja persona sniedz apzināti nepatiesu paziņojumu par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas, materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu iestādē, uzņēmumā vai citā objektā, un šis nepatiesais paziņojums vērsts pret diviem vai vairāk objektiem, varēs piemērot brīvības atņemšanu līdz 4 gadiem.

Kā iepriekš ziņots, Tieslietu ministrija Saeimā iesniedza 14 priekšlikumus Valsts prezidenta rosinātajām izmaiņām Krimināllikumā, lai stiprinātu valsts drošību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI