DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Ar ES fondu atbalstu astoņās valstspilsētās iegādāti mūsdienīgi un videi draudzīgi autobusi

Ar Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda atbalstu 44,9 milj. eiro apmērā īstenoti uzlabojumi pasažieru pārvadājumu jomā astoņās valstspilsētās. Vecie autobusi nomainīti uz mūsdienīgiem, pasažieriem ērtiem un videi draudzīgiem, un īstenotās pārmaiņas dod pozitīvu pienesumu virzībai uz zaļo kursu. Tāpat mūsdienīgie autobusi uzlabo ikdienas pārvietošanās drošību, kā arī nodrošina piekļūstamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, vecākiem ar bērnu ratiņiem un citām iedzīvotāju grupām.

Arī Latvijā transporta nozare virzās klimatneitralitātes virzienā, kur viens no pasākumiem ir valstspilsētu sabiedriskā transporta modernizācija. Līdz šī gada beigām astoņās Latvijas valstspilsētās – Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Rēzeknē, Rīgā, Valmierā un Ventspilī – tiks iegādāti 145 mūsdienīgi un videi draudzīgi autobusi. Šobrīd valstspilsētās reisi jau tiek veikti ar 106 autobusiem, līdz šī gada beigām tiks iegādāti vēl 39 jauni autobusi. To iegāde tiek īstenota ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu.

Jauno transportlīdzekļu darbību nodrošina ar elektrību, saspiesto dabasgāzi, duālo dīzeļdzinēja un elektrodzinēja sistēmu (hibrīdi). Tie sniedz lielākas ērtības pasažieriem, ir videi draudzīgāki, kā arī nodrošina zemākas ekspluatācijas izmaksas autoparkiem un mūsdienīgākus darba apstākļus autobusu šoferiem.

Teju katrs otrais autobuss (71 no 145 autobusiem), kas tiek iegādāts Kohēzijas fonda līdzfinansētajos projektos, ir elektroautobuss, kas nodrošina tīrāku un videi draudzīgāku pārvadājumu veikšanu. Elektroautobusi iegādāti astoņās Latvijas valstspilsētās, kur tiek īstenoti ES fondu projekti.

ES fondu projektu īstenošanas rezultātā Valmierā un Jēkabpilī tiks pilnībā atjaunots autobusu parks, savukārt pārējās valstspilsētās Kohēzijas fonda finansējuma piesaiste jaunu, videi draudzīgu autobusu iegādei nodrošina iespēju daļēji atjaunot autobusu parku.

Plašāka informācija par ES fondiem un atbalsta jomām 2014.-2020. gada plānošanas periodā ir atrodama Satiksmes ministrijas mājas lapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI