DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Tiks pilnveidoti mācību pasākumi pārkvalifikācijai un darba tirgū pieprasīto prasmju apguvei

Valsts kontroles revīzijas “Vai pieaugušo izglītība sasniedz tai izvirzītos mērķus un atbilst darba tirgus vajadzībām?” publicētie rezultāti iezīmē papildu iespējas pilnveidot esošo pieaugušo izglītības sistēmu Latvijā. Labklājības ministrija atzinīgi novērtē revīzijas rezultātus un uzsver, īpaši būtiska ir mācību vajadzību noteikšana, kā arī tas, lai pieaugušo mācības primāri tiktu nodrošinātas tiem, kuriem trūkst darba tirgum nepieciešamo zināšanu un prasmju. 

Līdz šim jau ir veikti būtiski uzlabojumi NVA piedāvāto mācību organizēšanā, uzsvaru liekot uz kvalitātes kritērijiem izglītības iestādēm, kuras nodrošina mācības, kā arī elastīgām un aktuālām mācību formām, piedāvājot e-apmācības, tiešsaistes mācību platformas un digitālo prasmju apguvi. Tāpat regulāri aktualizēts profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides kursu piedāvājums, ņemot vērā darba tirgus prognozes un orientējoties uz tautsaimniecības pieprasījumu apstrādes rūpniecībā, būvniecībā, transporta un loģistikas nozarē, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas nozarē. Vienlaikus veikts mācību rezultātu monitorings un reizi pāris gados – ietekmes novērtējumi, lai apskatītu darbā iekārtošanos un darba ienākumu izmaiņas ilgākā laika periodā pēc mācību pabeigšanas.

Pirms iedzīvotāju iesaistes mācību pasākumos NVA nodrošina gan karjeras konsultācijas, gan atbalstu mobilitātei mācību laikā. Vienlaikus sadarbībā ar darba devējiem īstenotas arī mācības uzņēmumā uz vietas vai pēc darba devēja pieprasījuma. NVA, strādājot ar cilvēkiem, kuri meklē darbu, nodrošina visaptverošu pieeju, proti, individuāla atbalsta plāna ietvaros piedāvā ne tikai mācību iespējas, bet arī savstarpēji saistītus pakalpojumus, piemēram, individuālu karjeras konsultāciju, reģionālās mobilitātes atbalstu, kas sekmē ātrāku atgriešanos darba tirgū labākās darba vietās un ilglaicīgu noturēšanos tajās. Karjeras konsultāciju iespējas tiek piedāvātas arī bezdarba riskam pakļautiem nodarbinātajiem un tiem, kas vēlas iesaistīties citos pieaugušo izglītības pasākumos.

Darba tirgus ir dinamisks, un NVA klienti pārkvalifikācijas programmās apgūst jaunu profesiju, tomēr jārēķinās, ka pēc kvalifikācijas iegūšanas bezdarbnieks var atrast darbu arī citā specialitātē, neizslēdzot iespējas turpināt pilnveidot iegūtās prasmes vai atrodot darbu apgūtajā specialitātē pēc kāda laika.

NVA īstenoto atbalsta pasākumu ietekmes novērtēšanai ik pēc dažiem gadiem notiek ietekmes novērtējumi, tam izmantojot plašus saistīto administratīvo datus, kā arī piesaistot starptautiska līmeņa ekspertus ietekmes novērtējuma metožu un kvalitātes atbilstības nodrošināšanai. Līdz šim ietekmes novērtējumu rezultāti pieaugušo izglītībā iesaistītajiem bezdarbniekiem parādījuši būtiski pozitīvu ietekmi uz nodarbinātību un algu, salīdzinot ar bez darba esošajiem, kuri nepiedalījās pārkvalifikācijas un prasmju pilnveides pasākumos. Secināts, ka īpaši pozitīva ietekme šāda veida pasākumiem bijusi tieši nelabvēlīgākā situācijā esošajiem bezdarbniekiem.

2022. gadā NVA organizētajos pārkvalifikācijas un prasmju pilnveides pasākumos vairāk nekā divi tūkstoši bezdarbnieku iesaistījās jaunas profesijas apguvē vai pilnveidē, savukārt vairāk nekā 11 tūkstoši bezdarbnieku un darba meklētāju apguva valodas, datorprasmes, dažādas transportlīdzekļu vadīšanas kategorijas. 2023. gada desmit mēnešos NVA mācībās iesaistījās vairāk nekā 10 tūkstoši klientu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI