DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. novembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts vērtības

Saeimas priekšsēdētāja 18. novembrī: Latvijas gars ir dzīvs un stiprs

FOTO: Ieva Ābele, Saeima.

“Šī diena ir mūsu valsts lepnums un cieņas avots. Svētku dienā mēs visi apzināmies Latvijas garu, kas ir dzīvs un stiprs – kā mūžīgais ozols, kas aug mūsu zemē. Svētīsim šo dienu, lai mūsu valsts iztur visas vētras un nākotnē saglabā mieru un labklājību savai tautai,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa sestdien, 18. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai veltītajā parlamenta svinīgajā sēdē.

“Brīvība, Neatkarība un Demokrātija ir mūsu pamatvērtības. Tās sakņojas ikvienā no mums, un mūsu svēts pienākums ir šīs vērtības godāt, kopt un sargāt. Es aicinu visus strādāt kopīgi, lai mūsu Latvijā augtu labklājība, būtu savstarpēja sapratne un cieņa, lai mēs visi būtu drošībā,” pauda D.Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja svētku dienā pateicās ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kurš ar savu attieksmi, rīcību un darbu dara visu, lai mēs lepotos ar savu valsti, cienītu cits citu un justos droši savās mājās, savā dzimtenē.

Šis gads ir nesis virkni izaicinājumu un jāprot tos izmantot kā iespējas, kas dara mūs spēcīgākus un prasmīgākus. “Ikvienam no mums, Saeimas deputātiem, ir jāveicina pilsoniskās sabiedrības iesaiste un dialogs ar to, tādējādi vairojot savstarpējo uzticēšanos,” uzsvēra D. Mieriņa un aicināja lēmumu pieņemšanas procesu padarīt vēl atvērtāku.  

Atzīmējot, ka pārmaiņas skar arī izglītības sistēmu, kas ir mūsu valsts nākotnes pamats, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja darbu pie skolu tīkla sakārtošanas, pedagogu atalgojuma risinājumus, progresu pārejā uz mācībām valsts valodā, kā arī ieceri ieviest jaunu pieeju otras svešvalodas apguvē skolās.

D.Mieriņa uzsvēra, ka pārmaiņas šogad skar tiesiskuma aspektus. “Uzskatu, ka pašreizējais Saeimas sasaukums jau šobrīd ar saviem lēmumiem veicina tiesiskuma stiprināšanu Latvijā, un aicinu paturēt prātā, ka tiesiskums, kas aizstāv valsts pamatvērtības un iedzīvotāju tiesības, ir mūsu demokrātijas pamats.” Jābūt tā, lai ikviens, kurš ciena un godā Latvijas valsti, mūsu dzimtenē justos sadzirdēts un pasargāts savās tiesībās, piederīgs savai valstij un tautai, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

“Pārmaiņas piedzīvo visa pasaule, nonākot ne tikai politiskās, bet pat militārās krustugunīs. Mūsu spēja risināt sarežģītas situācijas un ar tām saistītos jautājumus ir svarīgs priekšnosacījums ceļam uz mieru,” savā uzrunā pauda D. Mieriņa, akcentējot Krievijas agresiju pret Ukrainu kā globālu apdraudējumu. “Mūsu atbilde uz Krievijas agresiju arī turpmāk būs spēcīga un nepārprotama. Šai ziņā nedrīkstam pieļaut šaubas, aizspriedumus, minstināšanos vai nogurumu,” klātesošajiem sacīja Saeimas priekšsēdētāja. D. Mieriņa pateicās sabiedrotajiem par klātbūtni un sadarbību mūsu valsts un Baltijas reģiona drošības stiprināšanā.

“Stiprinot savas militārās spējas un iekšējo drošību, mums jābūt gataviem rīkoties ātri un izlēmīgi. Ne velti tieši drošība ir uzsvērta kā viena no augstākajām prioritātēm nākamā gada valsts budžeta projektā,” pauda D. Mieriņa, uzsverot Valsts aizsardzības dienesta izveides nozīmi un lēmumu attīstīt militāro poligonu Sēlijā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka valsts galvenās prioritātes – drošību, izglītību un veselību – caurvij ekonomiskā attīstība. “Ir būtiski novērtēt uzņēmēju pienesumu valsts budžetā un atzīmēt, ka tieši uzņēmējdarbība rada ienākumus, kas sekmē mūsu valsts izaugsmi. Valsts ekonomikas attīstībai ir nepieciešama moderna un efektīva uzņēmējdarbība, kas vērsta uz eksportspēju un zināšanu ietilpīgu ražošanu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI