DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ministru kabinets atbalsta palīdzības sniegšanu Izraēlai un palestīniešu civiliedzīvotājiem

Reaģējot uz pieaugošo humāno krīzi Tuvajos Austrumos, Ministru kabinets 2023. gada 14. novembrī atbalstīja Ārlietu ministrijas priekšlikumu veikt iemaksas  Izraēlas Valsts neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam "Dāvida sarkanais vairogs" (Magen David Adom), ANO Palestīnas bēgļu palīdzības un darba aģentūrai Tuvajos Austrumos (UNRWA) un Pasaules Pārtikas programmai (WFP), lai sniegtu atbalstu Izraēlai un palestīniešu civiliedzīvotājiem.

Līdzekļi tiks nodrošināti no Ārlietu ministrijas budžeta programmas “Iemaksas starptautiskajās organizācijās” jau piešķirtā finansējuma. Lēmums ir pieņemts, ņemot vērā ANO, ES un ASV aicinājumus, kā arī kontekstā ar lielākās daļas ES un NATO dalībvalstu pausto solidaritāti.

Veicot iemaksas šajās organizācijās, Latvija ir solidāra ar Izraēlas iedzīvotājiem, kuri kopš 2023. gada 7. oktobra "Hamās" plašā uzbrukuma Izraēlai turpina saskarties ar regulāriem teroristu uzbrukumiem. Tāpat tiek izrādīta solidaritāte palestīniešu civiliedzīvotājiem, kuri ir pakļauti aizvien dziļākai humānajai krīzei, paplašinoties "Hamās" teroristiskā grupējuma un Izraēlas aizsardzības spēku sadursmēm. Ministru kabineta rīkojums paredz 30 000 eiro iemaksu Izraēlas Valsts neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam "Dāvida sarkanais vairogs", 100 000 eiro iemaksu UNRWA un 20 000 eiro iemaksu WFP.

Kopš "Hamās" uzbrukuma 2023. gada 7. oktobrī Izraēlā ir gājuši bojā 1200 cilvēki, bet vairāk nekā 3 tūkstoši ir ievainoti. Vienlaikus "Hamās" uzbrukumi no Gazas joslas turpinās; ir pastiprinājušies uzbrukumi arī no Libānas teritorijas, kuru kontrolē grupējums "Hizbullā". Savukārt Gazas joslā ir gājuši bojā vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

Šajos apstākļos starptautiskās humānās palīdzības organizācijas saskaras ar pieaugošām grūtībām sniegt atbalstu civiliedzīvotājiem. Apšaudēs iet bojā un tiek ievainoti arī starptautisko organizāciju darbinieki un palīdzības sniedzēji. Uzlidojumos Gazā ir gājuši bojā jau 102 ANO darbinieki. Neskatoties uz grūtībām, starptautiskās palīdzības organizācijas turpina darbu Gazas joslā, no kurām būtiskāko atbalstu sniedz UNRWA, kas ir viena no vadošajām ANO sistēmas organizācijām reģionā, kā arī WFP, kurai ir arvien lielāka loma pārtikas piegāžu nodrošināšanā.

Vienlaikus Izraēla turpina saskarties ar "Hamās" uzbrukumiem. Tādēļ joprojām ik dienas cieš vairāki desmiti civiliedzīvotāju, kuriem būtisku atbalstu sniedz Izraēlas Valsts neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests "Dāvida sarkanais vairogs", kas ir Starptautiskā Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness kustības dalībnieks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI