DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Novembrī Rēzeknē un Daugavpilī būs apskatāma foto izstāde “ESMU KARAVĪRS”

FOTO: Publicitātes foto

Novembrī Rēzeknē un Daugavpilī būs apskatāmas Nacionālo bruņoto spēku foto izstādes “ESMU KARAVĪRS”. Izstādes ir kā dāvana iedzīvotājiem valsts svētku mēnesī. Tās organizē Zemessardzes 3. Latgales brigādes vienības sadarbībā ar vietējām pašvaldību iestādēm.

Izstāžu fotogrāfijas atspoguļo profesionālā dienesta karavīru un zemessargu ikdienu un militāro mācību procesu, pilnveidojot vienību kaujas spējas un gatavību aizsargāt Latviju. Fotogrāfiju autori ir vienību zemessargi, kas papildus saviem dienesta pienākumiem veic arī militārā fotogrāfa uzdevumus, fiksējot militārajā vidē notiekošo.

Rēzeknē no 1. līdz 30. novembrim Latgales Kultūrvēstures muzejā Atbrīvošanas alejā 102 būs skatāma Zemessardzes 32. kājnieku bataljona un Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona kopizstāde “ESMU KARAVĪRS. ESMU ZEMESSARGS”. Fotogrāfiju autori ir štāba virsseržants Juris Gedušs (Zemessardzes 32. kājnieku bataljons) un zemessardze Līga Ivenkova (Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons). 

Zemessardzes 32. kājnieku bataljons izveidots 1991. gada 21. novembrī ir skaitliski lielākā Zemessardzes 3. Latgales brigādes vienība. Bataljona atbildības teritorijā atrodas Rēzeknes pilsēta un Rēzeknes novads, kā arī Ludzas novads. Pašreizējais bataljona komandieris – majors Zigmārs Krišāns.

Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons ir vienīgais profesionālā dienesta bataljons Latgalē. Šobrīd bataljona apakšvienības dislocētas Rēzeknes novada Lūznavā un Daugavpilī, nodrošinot gan militāro pamatzināšanu apguvi zemessargiem, gan arī rodot plašas iespējas Latvijas pilsoņiem apgūt karavīra profesiju ar turpmāko dienesta vietu tepat Latgalē. Pašreizējais bataljona komandieris – pulkvežleitnants Oskars Omuļs.

Savukārt, Daugavpilī Zemessardzes 34. kājnieku bataljona foto izstāde “ESMU KARAVĪRS” būs skatām divās vietās – no 1. līdz 20. novembrim Vienības namā Rīgas ielā 22a un no 21. līdz 30. novembrim Daugavpils cietokšņa ēkā “Inženieru arsenāls” Imperatoru ielā 8. Fotogrāfiju autori ir bataljona zemessargi – vecākais zemessargs Imants Suveizda un vecākā zemessardze Jolanna Ulme.

Zemessardzes 34. kājnieku bataljons dibināts 1991. gada 25. septembrī. Tas ir Artilērijas diviziona pēctecis un artilēristu tradīciju turpinātājs un simbolikas pārmantotājs. Bataljona atbildības teritorijā ietilpst Daugavpils pilsēta un Augšdaugavas novads. Pašreizējais bataljona komandieris – majors Valērijs Baranovskis.

Zemessardze – tautas pašaizsardzības organizācija

Zemessardze jau vairāk nekā 30 gadus attīstās kā tautas pašaizsardzības organizācija, kurā brīvprātīgi apvienojušies visdažādāko vecumu, tautību un profesiju pilsoņi un pilsones. Šo gadu laikā Zemessardze ir izveidota par skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku struktūru, kļūstot par valsts teritoriālās aizsardzības pamatu. Zemessardze ir pārstāvēta visā Latvijā – Zemgalē, Latgalē, Vidzemē un Kurzemē.

Šodien 10 000 pašaizliedzīgu Latvijas pilsoņu no savas pamatnodarbošanās – darba vai studijām –  brīvajā laikā jau ir apguvuši un turpina pilnveidot prasmes un iemaņas, kas nepieciešamas mūsu valsts aizsardzībai. Zemessargi pilda ne tikai militārus uzdevumus, bet arī veic visai sabiedrībai svarīgus uzdevumus, piemēram, sniedz atbalstu pazudušu cilvēku meklēšanā, iznīcina sprādzienbīstamus priekšmetus, piedalās glābšanas darbos, dzēš ugunsgrēkus, novērš plūdu radītās sekas, kā arī sniedz atbalstu valsts un pašvaldību institūcijām likumpārkāpumu novēršanā, sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanā.  

Lai pievienotos Zemessardzei, zvaniet 1811, rakstiet esizemessargs@mil.lv vai aizpildiet anketu www.klustikaravirs.lv/dienests-zemessardze. Vairāk informācijas par Zemessardzi tīmekļvietnē www.zs.mil.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI