DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments pieņem prasības ES stratēģisko nozaru konkurētspējas un noturības atbalstam

Platformas "Stratēģiskās tehnoloģijas Eiropai" mērķis ir dot iespēju ES rūpniecībai pāriet uz digitālo tehnoloģiju, neto nulles emisiju un biotehnoloģiju izmantošanu.

Parlaments otrdien pieņēma nostāju par platformas "Stratēģiskās tehnoloģijas Eiropai" (STEP) izveidi, lai veicinātu kritiski svarīgu stratēģisko tehnoloģiju attīstību, lietojot gan finansiālu atbalstu, gan arī "suverenitātes zīmogu" un "suverenitātes portālu".

STEP mērķis ir papildināt dažādas ES programmas un fondus un novirzīt līdz pat 160 miljardiem eiro jaunām investīcijām, darbojoties papildus kohēzijas politikas stimuliem un atveseļošanas un noturības mehānismam (ANM). Platforma stiprinās svarīgas tehnoloģisko vērtību ķēdes digitālajā ekonomikā, neto nulles emisiju rūpniecību un biotehnoloģijas, kā arī risinās darbaspēka un prasmju trūkuma problēmu un atbalstīs inovāciju. Eiropas Parlamenta deputāti iestājas par papildu 3 miljardiem eiro, lai STEP budžets sasniegtu 13 miljardus eiro.

STEP vajadzētu būt izmēģinājuma projektam ceļā uz pilnvērtīga suverenitātes fonda izveidi nākamajā daudzgadu budžeta periodā. EP deputāti aicina Komisiju līdz 2025. gadam veikt starpposma novērtējumu, kas iekļautu priekšlikumu grozīt STEP vai priekšlikumu par pilnvērtīga Eiropas suverenitātes fonda izveidi.

Viņi uzstāj, ka par STEP un ES daudzgadu budžeta grozījumiem būtu jāvienojas pēc iespējas ātrāk, lai to varētu ņemt vērā nākamā gada budžetā, par kuru sarunas notiks 2023. gada novembrī.

Citāti

"STEP savulaik bija iecerēts kā jauns Eiropas suverenitātes fonds, taču tas tā nav noticis. Ar šo priekšlikumu mēs vienlaikus cenšamies paēdināt vilku un atstāt kazu dzīvu, jo izvirzīti trīs savstarpēji konkurējoši mērķi: ražot tehnoloģijas, kas vajadzīgas klimata mērķu sasniegšanai, palielināt Eiropas suverenitāti attiecībā pret citām pasaules daļām un stiprināt kohēziju starp ES dalībvalstīm," sacīja ziņotājs no Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejas Kristians Ēlers (EPP, Vācija).

"Stratēģiskās investīcijas ir svarīgas, lai stiprinātu mūsu autonomiju un veicinātu Eiropas ģeopolitisko vienotību," teica ziņotājs no Budžeta komitejas [Bud%C5%BEeta%20komitejas%20referents%20%C5%BDoz%C4%93%20Manuels%20Fernandess%20(EPP,%20PT)%20teica.]Žozē Manuels Fernandess (EPP, Portugāle). "STEP iniciatīva ir visaptveroša, tā apkopo arī citu ES programmu sniegtās iespējas, piemēram, InvestEU un “Apvārsnis Eiropa”. Mēs ierosinām piešķirt 13 miljardus eiro, nevis 10 miljardus, kā prasa Komisija, lai dotu šai platformai uzrāvienu un nodrošinātu projektus ar pievienoto vērtību ne tikai vietējā, bet arī visas Eiropas līmenī. Mūsuprāt ir svarīgi nodrošināt sinerģijas starp finansētajiem projektiem, kā arī to ģeogrāfisko līdzsvaru un pārredzamību, tāpēc mēs prasām izveidot STEP komiteju, izvairoties no papildu birokrātijas un koncentrējoties uz ātru projektu izpildi," viņš piebilda.

Turpmākie soļi

Tiesību akts tika pieņemts ar 385 balsīm “par”, 85 “pret” un 151 deputātam atturoties. Sarunas ar dalībvalstīm varēs sākties, tiklīdz Padome būs vienojusies par savu nostāju.

Vispārēja informācija

Platformas "Stratēģiskās tehnoloģijas Eiropai" mērķis ir stiprināt Eiropas konkurētspēju un noturību stratēģiskās nozarēs un mazināt to atkarību no ārvalstu piegādes ķēdēm. Tā paredz atbalstu kritiski svarīgu tehnoloģiju izstrādei un ražošanai un risina darbaspēka un prasmju trūkuma problēmu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI