DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Andris Sprūds tiksies ar ASV un Itālijas vēstniekiem Latvijā

Piektdien, 6. oktobrī, aizsardzības ministrs Andris Sprūds iepazīšanās vizītē uzņems Amerikas Savienoto Valstu vēstnieku Latvijā Kristoferu Robinsonu (Christopher Robinson) un Itālijas vēstnieku Latvijā Alesandro Monti (Alessandro Monti).

ASV un Latvijas amatpersonas diskutēs par NATO Viļņas samita rezultātiem un Latvijas paveikto aizsardzības spēju stiprināšanā, tajā skaitā, šogad palielinot aizsardzības budžetu līdz 2,25% no iekšzemes kopprodukta, ieviešot valsts aizsardzības dienestu un strādājot pie militārā poligona “Sēlija” izveides. Tāpat tiks apspriesta jauna ASV gatavota palīdzības pakete Ukrainai, ko ASV apņēmusies nosūtīt jau vistuvākajā laikā.

Jau ziņots, ka ASV Senāts, pieņemot likumprojektu par aizsardzības izdevumiem 2024. gadam, paudis nelokāmu atbalstu Baltijas valstīm, ļaujot atvēlēt 228 miljonus ASV dolāru jeb nepilnus 208 miljonus eiro drošības sadarbības pastiprināšanai ar Latviju, Lietuvu un Igauniju.

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, kam ir nozīmīga loma Latvijas drošības stiprināšanā. Abu valstu attiecības ir balstītas kopīgās vērtībās un izpratnē par demokrātiju.

Tiekoties ar Itālijas vēstnieku, aizsardzības ministrs pārrunās abu valstu divpusējo sadarbību, kā arī Itālijas dalību NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā un tās ieguldījumu reģiona drošības stiprināšanā.

Viens no sarunas tematiem būs arī Itālijas atbalsts Ukrainai. Itālija vasaras sākumā paziņoja par tās apņemšanos sagatavot jaunu militārā atbalsta paketi Ukrainai.

Itālija ir viena no NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstīm. Dalībai kaujas grupā Itālija uz Latviju nosūtījusi mehanizēto kājnieku rotu ar bruņumašīnām. Tāpat Itālija regulāri piedalās NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā, kas ir pastāvīgs miera laika uzdevums ar mērķi nodrošināt alianses dalībvalstu suverēnās gaisa telpas integritāti.

Itālijas un Latvijas attiecības raksturo cieša drošības sadarbība. Abas valstis ir partneres gan NATO, gan Eiropas Savienības ietvaros, kā arī citos formātos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI